- Hälsa

Alltfler erkänner att amalgamfyllningar orsakar tandproblem i form av mikrosprickor, allergier och annan sjukdom. Av den norska artikeln som det länkas till nedan beskrivs riskerna med amalgamfyllningar, men också att de måste tas bort så att patienten inte skadas. Artikeln refereras i en dansk tidning. Det är verkligen hög tid för svenska tandläkare och läkare att ta riskerna med amalgam på allvar.
En lång artikel om amalgamets risker finns på den norska webbsidan klikk.no. Den beskriver risken för mikrosprickor och tandläkaren som intervjuas berättar att amalgam utvidgar sig och att detta föranleder mikrosprickor i tänderna. Risken ökar med åldern och tanden kan plötsligt rasa ihop och det kan kosta patienten stora pengar.
I artkeln intervjuas också Lars Björkman, svensken som är chef för Biverkningsregistret i Bergen i Norge. Han tar upp allergier mot kvicksilver som en orsak till ohälsa liksom den forskning, som han bland annat varit med och genomfört. Den visar att bottagning av amalgamfyllningar hos långvarigt sjuka personer ger förbättringar i hälsan. Han konstaterar också att annan liknande forskning finns och att FDA i USA kommit till samma slutsats.
När ska svenska tidningar ta upp riskerna med amalgam? På hemsidan finns flera personliga berättelser som redovisar tillfrisknande efter borttagning av amalgam. Det är inte längre kontroversiellt eller outforskat. Många beskrivningar och mycket forskning finns som visar att amalgam inte bara ger upphov till mikrosprickor och allergier som uttrycks i munhåla utan också till problem i andra delar av kroppen.
Många olika symtom samtidigt brukar vara tecken på kvicksilverpåverkan. Immuförsvaret reagerar antingen man är allergisk eller "bara förgiftad" av kvicksilver. Många blir sjuka först i 40- till 50-årsåldern och då kan besvären komma smygande. Läkarna hittar sällan några fel då de inte tar adekvata prover och har dålig kunskap om hur kvicksilverförgiftning yttrar sig.
Försiktighet krävs dock vid borttagning av amalgam för att hindra att patient och personal andas in kvicksilverånga som bildas vid borttagning av amalgamet. Tandhälsoförbundet har beskrivit hur amalgamsanering bör gå till på hemsidan www.amalgamsanera.nu. Läs den innan amalgamsanering.
Till artikeln om amalgam (norska)
Till artikel om amalgam i dansk tidning som refererar den norska artikeln (danska)