- Hälsa

På hemsidan har vi tidigare skrivit om tandkräm med hydroxyapatit som har förmåga att förbättra kroppens förmåga till remineralisering av emalj och dentin och därmed minska risken för karies. En ny forskningsstudie bekräftar att kariesfrekvensen minskar ungefär lika mycket vare sig man använder tandkräm med hydroxyapatit eller tandkräm med fluorider på ungdomar med hög risk för karies.
Hydroxyapatit finns naturligt i emaljen och dentinet. Genom att tillsätta detta ämne förbättras kroppens förmåga att remineralisera tänderna på ett naturligt sätt efter angrepp av syror, som ofta bildas av bakterier i munhålan. Fluorider kan också bindas till hydroxyapatit i emaljen och till en början verkar emaljen bli hårdare. För myckt fluor ger upphov till vita fläckar på tänderna och kan skada emaljen. Fluorider kan dessutom skapa hälsoproblem bland annat genom att påverka hormonbalansen.
Alternativ till fluorider i tandvården är därför angeläget att ta fram. Tandkräm med hydroxyapatit kan bli ett sådant alternativ, vilket en nyligen gjord forskningsstudie visar. Mer forskning behövs dock för att säkerställa resultaten.
I studien ingick 133 patienter 11-25 år som fick tandställning. Tandreglering medför ökad risk för bakterier och bildning av bakteriefilm på tänderna och därmed förhöjd risk för karies. Studiegruppen delades in i två grupper; en kontrollgrupp som borstade med fluoridtandkräm och en grupp som borstade med hydroxyapatittandkräm. Författarna till forskningsrapporten ansåg att det av etiska skäl inte var möjligt att ha en kontrollgrupp som fick tandkräm utan vare sig fluorid eller hydroxyapatit. Totalt pågick studien i sex månader.
Resultatet visade att kariesfrekvensen ökade under perioden jämfört med en normal population av den undersökta åldersgruppen. Resultaten visar att varken fluorid eller hydroxyapatit löste problemen med karies, däremot minskade risken till drygt hälften för båda grupperna. En viktig egenskap hos hydroxyapatit är att den fungerar som en buffert och därmed neutraliserar de syror som bildas då vi äter. Det finns alltså flera orsaker till den kariesförebyggande effekten.
Slutsatsen av studien är att det skulle fungera lika bra med hydroxyapatit som inte har några kända biverkningar för att minska kariesrisken hos utsatta grupper. Forskarna anser dock att det behövs fler studier för att bekräfta deras resultat innan det är aktuellt för myndigheter och tandvård att rekommendera hydroxyapatit i tandkrämen istället för fluorider.
De allra flesta tandkrämer med hydroxyapatit innehåller också fluorider och någon undersökning om det förbättrar resultaten har inte gjorts. Med tanke på riskerna med fluorider i tandkräm vid nedsväljning är det angeläget att hitta bättre alternativ och hydroxyapatit kan vara den första ersättningen med lika bra resultat som fluoridtandkräm ger.
Till artikel i Dental Tribune (engelska)
Till den vetenskapliga artikeln (engelska)
Till tidigare artikel på hemsidan