Nyheter
Kvicksilverförgiftad av amalgamfyllningarna
- Dentala material
- Hälsa

Massor av människor runt om i världen har dokumenterat allvarliga symtom relaterade till sina tandfyllningar. Vetenskapliga belägg och personlig dokumentation finns i massor. Ändå blundar många för det faktum att att en enda amalgamfyllning innehåller 2-4 gram giftigt kvicksilver. Giftet läcker hela tiden ut i kroppen och känsliga personer kan så småningom bli allvarligt sjuka. Titta på de filmer vi länkat till där två amerikanska kvinnor berättar om sina livsöden.
Amalgamkrigets historik
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Forskare och tandläkare har stått upp för kvicksilverfri tandvård vid många tillfällen sedan amalgam introducerades på 1830-talet. Dock har det ofta varit svårt att få ut budskapet. Den politiska miljön tycks vara förändrad nu när flera länder och amerikanska stater förbjudit kvicksilver och amalgam i tänderna på folk. Ett sådant exempel är en artikel i Dental Tribune om amalgamets historik. Flera svenska forskare nämns och bland dessa Mats Hanson som är förbundets vetenskapliga rådgivare.
Alternativ medicin - en mänsklig rättighet
- Hälsa
- Politik
Världshälsoorganisationen (WHO) har beslutat om en strategi för hävdvunnen/traditionell medicin i vilket integreras alternativ medicin (T&CM). Strategin löper från 2014-2023 och innebär att världens länder ska forska mer om alternativ medicin, göra den tillgänglig för allmänheten och besluta om nationella strategier för att åstadkomma detta. För Tandvårdsskadeförbundet är detta intressant då många medlemmar förbättrat hälsan tack vare alternativ medicin.
Vanliga antiinflammatoriska medel orsakar vitamin B6-brist
Många mediciner orsakar att man tappar väsentliga vitaminer och mineraler, något som sällan uppmärksammas inom vården. Även vanliga antiinflammatoriska medel som kan köpas utan recept, kan orsaka vitaminbrist.
Var är biverkningsregistret över dentala material?
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik
Tandvårdsskadeförbundet, riksdagen, Socialstyrelsen och Läkemedelsverket vill alla ha biverkningsregister för dentala material. Trots flera års arbete för att få till stånd ett sådant går det trögt i portgången. En av Socialstyrelsens utredningar i ämnen publicerades 2010 med olika tankar om hur registret skulle kunna läggas upp. Läkemedelsverket som är van vid att hantera biverkningsregister erbjöds sig att hålla i ett sådant. Ännu har dock inget hänt. Vad är myndigheterna rädda för?
Ny infallsvinkel på orsaken till cancer
Traditionellt anses cancer uppkomma genom genetiska skador på DNA, ett synsätt som inte gett någon sammanhållen bild av förändringarna i det genetiska materialet. Varje typ av tumör har sina egna DNA-skador som inte finns i andra sorters cancerceller. Ett nytt synsätt har presenterats av fysiker som samarbetar med cancerforskare vid några institutioner i USA.