Nyheter
Dags för en nollvision i sjukvården?
- Hälsa
- Politik

Enligt Socialstyrelsens vårdskademätning dör 3 000 till 4 000 människor i vården varje år på grund av fel och brister. Det motsvarar drygt åtta personer per dag eller sex fullastade jumbojet per år.Det är dags för en nollvision i vården, skriver forskaren Christer Wik i Medicinsk Access. Varför ska vården få kömiljarder när de inte arbetar systematiskt för att bli bättre?
D-vitamin-brist ökar risken för havandeskapsförgiftning
Havandeskapsförgiftning, preeklampsi, graviditetstoxikos, är relativt vanligt, cirka 5 % av alla graviditeter, och kan i allvarliga fall leda till att både mor och barn avlider.
Ärftligt om man tål kvicksilver eller ej
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Flera olika gener har identifierats som ökar risken för symtom vid kvicksilverexponering och säkert finns många fler. Det innebär att känsligheten för kvicksilver skiljer sig åt mellan individer och levnadsvanorna kan medverka till att dessa gener sätts på. För vissa kan således exponering för kvicksilver innebära risker. Om detta har en vetenskaplig artikel publicerats.
Nyttiga fetter minskar risken för depression
Sammansättningen av födan diskuteras ständigt, både i dagstidningar och i forskningslitteraturen. Hur stor andel av födan skall bestå av fett, protein och kolhydrater? Mindre diskuteras sammansättningen inom dessa grupper av mat.
Amalgamdebatt i Filippinerna
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Debattens vågor går höga i filippinska medier sedan en undersökning visat enormt höga kvicksilverhalter på tandläkarhögskolor. Det ställs nu krav på åtgärder från flera håll alltifrån förbud till bättre hygienkrav och omhändertagande av kvicksilverhaltigt avfall. “Exponeringen för giftig kvicksilverånga vid landets tandläkarinstitutioner är helt onödigt och kan förebyggas”, säger Richard Gutierrez. Han menar att de höga kvicksilvernivåerna är anledning att helt förbjuda amalgam.
Nio av tio missar tandvårdsstödet
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Det skriver tidningen Riksdag och Departement. Det statliga stödet gäller flera funktionshindergrupper där tandhälsan äventyras av kronisk sjukdom. Informationen har uppenbart inte gått fram. Likadant är det med landstingens/regionernas stöd till byte av tandfyllningar som led i en medicinsk behandling. Så gott som inget landsting ger bra information om detta stöd och få patienter känner till bidraget. Dessutom har landstingen egna regler som minskar möjligheterna att få det beviljat.