Nyheter

Dags för en nollvision i sjukvården?

Enligt Socialstyrelsens vårdskademätning dör 3 000 till 4 000 människor i vården varje år på grund av fel och brister. Det motsvarar drygt åtta personer per dag eller sex fullastade jumbojet per år.Det är dags för en nollvision i vården, skriver forskaren Christer Wik i Medicinsk Access. Varför ska vården få kömiljarder när de inte arbetar systematiskt för att bli bättre?

Läs mer »

D-vitamin-brist ökar risken för havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning, preeklampsi, graviditetstoxikos, är relativt vanligt, cirka 5 % av alla graviditeter, och kan i allvarliga fall leda till att både mor och barn avlider.

Läs mer »

Ärftligt om man tål kvicksilver eller ej

Flera olika gener har identifierats som ökar risken för symtom vid kvicksilverexponering och säkert finns många fler. Det innebär att känsligheten för kvicksilver skiljer sig åt mellan individer och levnadsvanorna kan medverka till att dessa gener sätts på. För vissa kan således exponering för kvicksilver innebära risker. Om detta har en vetenskaplig artikel publicerats.

Läs mer »

Nyttiga fetter minskar risken för depression

Sammansättningen av födan diskuteras ständigt, både i dagstidningar och i forskningslitteraturen. Hur stor andel av födan skall bestå av fett, protein och kolhydrater? Mindre diskuteras sammansättningen inom dessa grupper av mat.

Läs mer »

Amalgamdebatt i Filippinerna

Debattens vågor går höga i filippinska medier sedan en undersökning visat enormt höga kvicksilverhalter på tandläkarhögskolor. Det ställs nu krav på åtgärder från flera håll alltifrån förbud till bättre hygienkrav och omhändertagande av kvicksilverhaltigt avfall. “Exponeringen för giftig kvicksilverånga vid landets tandläkarinstitutioner är helt onödigt och kan förebyggas”, säger Richard Gutierrez. Han menar att de höga kvicksilvernivåerna är anledning att helt förbjuda amalgam.

Läs mer »

Nio av tio missar tandvårdsstödet

Det skriver tidningen Riksdag och Departement. Det statliga stödet gäller flera funktionshindergrupper där tandhälsan äventyras av kronisk sjukdom. Informationen har uppenbart inte gått fram. Likadant är det med landstingens/regionernas stöd till byte av tandfyllningar som led i en medicinsk behandling. Så gott som inget landsting ger bra information om detta stöd och få patienter känner till bidraget. Dessutom har landstingen egna regler som minskar möjligheterna att få det beviljat.

Läs mer »

Sida 611 av 748 sidor < Första  < 609 610 611 612 613 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)