Havandeskapsförgiftning, preeklampsi, graviditetstoxikos, är relativt vanligt, cirka 5 % av alla graviditeter, och kan i allvarliga fall leda till att både mor och barn avlider.
Orsaken är ej klarlagd, men mycket talar för att* moderns immunsystem överreagerar* på fostrets proteiner, speciellt sådana som härstammar från fadern. Symtom är högt blodtryck, läckage av proteiner i njurarna, krampanfall, trombocytopeni, ödem, smärtor, huvudvärk. Kramperna och det höga blodtrycket kan i värsta fall leda till stroke,
De flesta fall är lindriga och behandlas med blodtryckssänkande medel men en del fall kan leda till att man måste använda kejsarsnitt för att inte barnet skall skadas. Intravenöst magnesiumsulfat och aspirin har visat sig ha en skyddande effekt. Risken för preeklampsi är ökad om modern tidigare har högt blodtryck, diabetes, autoimmun sjukdom och övervikt.
I en studie från USA undersöktes risken att drabbas av preeklampsi vid olika nivåer av D-vitamin före vecka 26 av graviditeten (preeklampsi inträffar vanligtvis efter 32:a veckan). Nivån av vitaminet (25-OH-D) mättes i sparade blodprover från graviditeter. Data uttogs slumpvis från 28429 gravida i 3068 fall. 2986 var utan preeklampsi men inträffade i 717 fall, 560 milda och 157 allvarliga. Risken för sjukdomen hos dem med högre nivå än 50 nmol/l (50-75) var associerat med en 40 % lägre risk för svår preeklampsi, jämfört med kvinnor som hade lägre halt än 30 nmol/l. Låga halter var vanligare hos mörkhyade amerikaner. Även mildare former var associerade med lägre risk när rådata analyserades, men ej efter justering för ras, BMI, och antal tidigare graviditeter. Slutsatsen som forskarna drar är att låg halt av vitamin-D ökar risken för allvarlig preeklampsi men att andra faktorer har stort inflytande vid lindrigare fall.
En näringsbrist kommer sällan ensam och det är sannolikt att personer med låg nivå av vitamin-D också har suboptimala nivåer av andra vitaminer och mineraler, som magnesium något som borde undersökas. I studien ovan försökte man korrelera till fiskintag som både tillför vitamin-D och fettsyror som dämpar immunsystemet, men data var inte tillräckliga för att dra några slutsatser.