Nyheter

Ett sätt att osynliggöra amalgamfrågan?

Socialstyrelsen vill ta bort de allmänna råden om utredning och omhändertagande av patienter som besväras av amalgamfyllningar. Tandvårdsskadeförbundet är oroad att detta är ett medvetet sätt att osynliggöra amalgamfrågan och denna patientgrupp. Förbundet protesterar mot detta och ställer krav på att annat informationsmaterial ska finnas hos Socialstyrelsen om utredning och behandling av tandvårdsskadade innan de nuvarande allmänna råden tas bort.

Läs mer »

Anmärkningsvärt dåligt resultat av rotfyllningar

Många av Tandvårdsskadeförbundets medlemmar har dåliga erfarenheter av rotfyllningar och generellt gäller att en stor procentandel av rotfyllda tänder blir inflammerade.

Läs mer »

Hjälp jag vill bli frisk

Det är titeln på Siw Ingvarssons berättelse om långvarig sjukdom, smärta och nära-döden-upplevelser, men också om vägen tillbaka mot bättre hälsa. Precis som för många andra en strid med sjukvården om att bli trodd och sökandet efter orsaken till problemen. Först efter långvarigt (och onödigt) lidande förstod Siw att kvicksilvret i hennes amalgamfyllningar var orsak till problemen. “Hade jag lyssnat på den svenska sjukvården hade jag inte varit i livet i dag”, skriver hon avslutningsvis.

Läs mer »

Mag-tarmfloran viktig för hälsan

Mag- tarmfloran är viktig för ämnesomsättning och upptag av viktiga näringsämnen. Ökad variation av tarmbakterier minskar risken för fetma och sjukdom. Även tandhälsan är beroende av högt intag av näring och särskilt gäller det fettlösliga vitaminer, kalcium och fosfor. Bra och näringsriktig kost är viktigt, men hjälper dåligt om mag-tarmfloran försämrats till exempel genom många antibiotikakurer.

Läs mer »

Sår i munnen, afte, och oxidativ stress

Afte, aftös stomatit, är blåsor i munslemhinnan som växer och brister och ger smärtsamma sår och omgivningen är inflammerad. En femtedel av befolkningen drabbas någon gång, men för en del personer är problemet återkommande. Orsaken är okänd.

Läs mer »

Dentala kunskapscentra kan söka bidrag

Socialstyrelsen delar ut särskilda medel för forskning och uppföljning till landets särskilda centra för tandvård. Statsbidraget ska användas för de kostnader som respektive centrum har för de uppgifter som är av nationell karaktär. Hit räknas att samla in, dokumentera och sprida kunskap inom verksamhetsområdet i syfte att öka kunskapen hos olika målgrupper. Tandvårdsskadeförbundets förslag är att följa upp de personer som bytt amalgamfyllningar enligt tandvårdsförordningens 7 §.

Läs mer »

Sida 564 av 747 sidor < Första  < 562 563 564 565 566 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)