Nyheter
Alltmer kvicksilver i miljön
Mänskliga utsläpp av kvicksilver kan spåras i mossar och biologiska material ett par tusen år tillbaka i tiden, med en stark uppgång när Spanien utvann guld och silver med hjälp av kvicksilver i Syd- och Mellanamerika. En ännu större uppgång skedde vid 1850-talets industrialism och senare. En del utsläpp har minskat men andra ökat. Tandvårdens bidrar med en allt större andel av nedsmutsningen.
Varför undanhålls viktig information?
- Hälsa
- Politik
Forskare och myndigheter har länge känt till att kikhostevaccin inte ger effektivt skydd mot kikhosta. Ingen information ges dock till allmänheten om detta och inte heller till oroliga föräldrar. Att ta ställning till riskerna med vacciner kontra fördelarna är inte lätt för någon, men det blir än svårare om viktig och känd information undanhålls. Se mer artikel i Health Impact News.
Tandkräm med eller utan fluor?
- Forskning
- Hälsa

Frågan som tandkrämen ska innehålla fluor eller inte har debatterats under senare tid. Många konsumenter önskar tandkräm utan fluor då fluor kan vara hormonstörande och ökar risk för bencancer hos barn. Colgates försök med tandkräm utan fluor men med aminosyran arginin har rönt stor uppmärksamhet. SBU har skyndsamt utvärderat argininets förebyggande verkan utan att finna tillräckligt med forskning för att dra några slutsatser alls i frågan.
Intressant bok om tiomersal och autism
The Age of Autism, Mercury, Medicine and a Man-made Epidemic. Av Dan Olmsted & Mark Blaxill, (ca 180:- på Bokus eller Ad-libris)
Hjärnan avgiftas under sömnen
- Forskning
- Hälsa
Sömnstörningar ger ökad risk för Alzheimers sjukdom visar nya forskningsrön. Avgiftning av hjärnan och bortforsling av amyloida plack sker under natten som ett riktigt reningsbad för hjärnan. Sömnen är därmed särskilt viktig för den som är utsatt för kvicksilver, titan, guld eller andra metaller och särskilt om de läckt in i hjärnan.
Kvicksilver och amalgam i tandvården
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Särskilda föreskrifter finns för arbete med amalgam i tandvården. De är från 1989 och Arbetsmiljöverket har aviserat att de ska tas bort då kvicksilver förbjudits. Tandvårdsskadeförbundet har uppmärksammat myndigheten på att råden behöver finnas kvar då mycket amalgamarbeten fortfarande görs i tandvården. Det handlar främst om putsning och amalgamsanering. Risken är stor både för patient och tandvårdspersonal då höga halter kvicksilverånga frigörs i andningszonen.