Nyheter

Te är en beaktansvärd källa till fluor

I de tidigare artiklarna om fluor har vi påpekat hur svårt det är att avgöra den enskildes exponering för ämnet. Det är lätt hänt att exponeringen når upp till hälsovådliga nivåer.

Läs mer »

Kommer tandvården på agendan?

Socialstyrelsen ska få utökade uppdrag och ska i framtiden fungera som nav i kunskapstyrningen inom hälso- och sjukvården och omsorgen. Ingenting sägs om tandvården, vilket är oroväckande. I Tandläkartidningen säger Tandläkarförbundets ordförande Hans Göransson att han hoppas tandvården ingår i Socialstyrelsens utvidgade uppdrag. Chefen för Socialstyrelsen uttalar också att tandvården är ett prioriterat område.

Läs mer »

Margaretha Molius avgår som ordförande

Tandvårdsskadeförbundets årstämma har valt ny styrelse. Margaretha Molius har efter flera decennier på ordförandeposten lämnat över till Ann-Marie Lidmark från Stockholm. Ny förbundssekreterare är Peter Wolter från Anderslöv och ny kassör är Ingrid Åström från Lund. Den nya ordföranden poängterade vikten av att Tandvårdsskadeförbundet fortsätter sitt arbete att hjälpa patienter i tandvården. Viktigt också är att vid ohälsa ta med även tänderna i läkarens anamnes..

Läs mer »

Nya biverkningar av paracetamol (Alvedon med flera)

Anti-inflammatoriska läkemedel inom gruppen NSAID, vilken innefattar medel som konsumeras i stora kvantiteter mot värk och feber, är inte de oskyldiga och biverkningsfria medel som många tror. Risken för missbruk och förgiftning har lett till att medlen, Alvedon med flera (paracetamol, acetaminofen), blivit indragna från livsmedelshandeln.

Läs mer »

Befolkningens tandhälsa bättre

Socialstyrelsens har nyligen kommit med en ny rapport om hälso- och sjukvården inklusive tandhälsan. Den visar att skillnaden i tandhälsa mellan olika socialgrupper ökar och bland äldre är tandhälsan sämst. Barns tandhälsa har stadigt förbättrats, men ett trendbrott har nu skett och fler barn i sexårsåldern har  kariesangrepp.

Läs mer »

Rotfyllningar som orsak till sjukdomar

Fråga dina vänner hur många rotfyllda tänder de har. Fundera sedan över hur många av dem som tar mediciner för olika sjukdomar. Tandläkaren Hal Huggins arbetade under sina sista år med att DNA-typa olika bakterier som han fann i rotfyllda tänder. Många läkare har funnit samma fenomen hos sina patienter. T ex så hade 97 % av en läkares cancerpatienter rotfyllda tänder. Förbättringar inträffade först då dessa tänder togs bort.

Till Hal Huggins förklaringar till varför rotfyllda tänder ställer till så mycket problem.
Giftiga rotfyllningar (engelska)

Läs mer »

Sida 417 av 688 sidor < Första  < 415 416 417 418 419 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)