Plack är problem då man har tandställning och kan öka risken för tandköttsinflammation. Därför behöver tandläkaren kontrollera hur mycket plack patienten har innan tandställning sätts in. Det är också viktigt att ta upp hur man borstar tänderna då kraftfull teknik åstadkommer små sår som kan påverka tandförflyttningen. Mest effektiv tandborstning för den som har tandställning är ultraljudstandborste.

Råden ges av den franske tandläkaren doktor Jean-Marc Dersot i en intervju i Dental Tribune. Han  menar att man först ska åtgärda eventuella kariesangrepp och ta bort plack innan tandställning sätts in. Han anser det också viktigt att ta tag i livsstilsfrågor för att minska risken för inflammation i tandköttet på grund av tandställningen.

Oavsett hur väl tandsställningen fungerar ökar risken för tandköttsfickor och parodontit efter att man haft tandställning. Det här är ett problem det sällan talas om. Av reviewartikeln som vi länkar till nedan framgår att det bildas tandköttsfickor och att det uppstår benförluster när man har tandställning. Dersott anser att tandställningar alltid innebär riskmoment  och ökar risken för parodontit och kariesangrepp.

Det finna  ingen evidens för att sätta in tandställningar hos barn och ungdomar. Slutsatsen forskarna drar är att ingen evidens finns för att sätta in tandställningar på barn. Risken är snarare att biverkningar uppstår och i bästa fall blir det milda sådana. 

Tandställningen försvårar delvis tandborstrningen, men Dersott anser att ultraljudstandborstar gör rent och tar bort  plack och därför bör användas. 
Till artikeln i Dental Tribune (engelska)
Till forskingsartikeln som Dersot hänvisar till (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)