Många unga och en del vuxna får i dag tandställning för att tänderna ska bli raka och fina. Anledningen är att de har för små käkar eller "trångställda tänder" som tandläkarna säger. Redan tandläkare Weston Price uppmärksammade detta under första halvan av 1900-talet. Det handlar mycket om kosten, men man kan också få käkarna att växa till med vissa rörelser. Det gäller även vuxna.

Tandläkare som arbetar med konventionella tandställningar tar ofta bort fyra tänder för att tänderna ska få plats och sätter sedan tandställning för att jämna ut tandraden med kvarvarande tänder. Risken med detta är att luftvägarnas passage blir trängre och att det känns som om tungan inte får plats i munnen. En del får också ändrad ansiktsform.

Orthodontister tänkter tvärt om, de vidgar käkarna för att tänderna ska få plats, vilket också innebär att luftvägarna vidgas och därmed minskar risken för snarkning och sämnapneer.

Det finns flera olika sätt att arbeta på. Tydligt är ändå att även vuxnas käkar kan växa till. Särskilda rörelser för tungan finns liksom övningar för sväljreflexer. Särskilda tandställningar har patenterats som är till för att vidga käkarna istället för att krympa dem. Men även kosten har betydelse. 

Orhtodontisterna anser att det ofta är den övre käken som blir för hoptryckt och skapar de obalanser som gör att tänderna inte får plats. Detta leder också till att andningsvägarna blir för trånga, vilket är det som kan orsaka snarkningar, sömnapneer och bihålebesvär. 

Steven Lin beskriver i artikeln som vi länkat till nedan hur tandläkare Belfor i USA arbetar för att fastställa obalanser i ansiktet med hjälp av CBCT-röntgen och därefter tillverkar en speciell tandställning som patienten har under vissa tider på dygnet under minst ett halvår. Avsikten är att kroppen ska tillverka mer ben så att käken växer till.

Effekten blir ofta snyggare ansiktsform och minskade besvär som har med andningen att göra. 

De som är mer intresserade av alternativ till konventionella tandställningar kan titta på länkarna nedan. Tandhälsoförbundet är i färd med att starta en grupp som kan jobba mer med tandställningar och trångställda tänder. Intresserad? Hör av dig till Tf.

Till Steven Lin:s artikel om orthodontics (engelska)
Till doktor Belfors hemsida med mer om hans metod med särskilda skenor eller block för att vidga käkarna (engelska)
Till IAFGG:s hemsida, det vill säga International Association of Facial Growth Guidance (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)