Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Tungmetaller och psykisk hälsa
Psykiatern Ulrika Åberg har behandlat många patienter med amalgamförgiftning. Hon skriver härom sina tankar och erfarenheter när det gäller tungmetallers betydelse för den psykiska hälsan.
Sjukdomar och kvicksilver- påverkan
Inom TF har man gradvis insett att det finns ett samband mellan kvicksilver i amalgam och ett flertal olika sjukdomar. I den artikel som följer ges en sammanställning över de skriftliga uppgifter som finns om amalgamsanering på personer med sådana sjukdomar.
Rapport om R Sibleruds undersökning av den mentala hälsan hos MS-patienter med och utan amalgamfyllningar
En jämförelse av psykiska hälsan hos MS-patienter med amalgamfyllningar med sådana som fått sina fyllningar borttagna.
Samband mellan kvicksilver från tandamalgam och psykisk hälsa
En jämförelse mellan försökspersoner med och utan amalgam visade signifikanta skillnader i hur man uppfattade den egna psykiska hälsan. Personer som tagit bort sitt amalgam uppgav att symtom på psykisk ohälsa minskade eller försvann efter borttagandet. Resultaten tyder på att förgiftning av oorganiskt kvicksilver från amalgam orsakar psykiska störningar.
Guld och amalgam i kontakt
Utdrag ur publikationer. Sammanställda av Mats Hanson
Nervös för kvicksilver eller nervös på grund av kvicksilver
Västvärldens befolkning konsumerar stora mängder läkemedel med olika effekter på psykiska funktioner. De används för att motverka oro, ångest, depressioner mm., men botar knappast patienterna. Ofta har de påtagliga biverkningar, även psykiska och är beroendeframkallande. Även läkemedel, avsedda för behandling av andra sjukdomar, kan hos en del patienter ge psykiska bieffekter.