Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Nervsjukdomen ALS
Normalt anser läkarna att nervsjukdomen ALS är helt obotlig. När sjukdomen upptäcks har patienten i allmänhet endast 4-5 år kvar att leva. Vi känner till ett enda fall som botats, skriver här Mats Hanson. Patienten tog bort sina amalgamfyllningar och har sedan dess varit frisk.
ALS och tungmetaller
I litteraturen finns beskrivet flera mer eller mindre märkliga ansamlingar av patienter som drabbats av ALS. I Stillahavsområdet är de knutna till gruvdrift och höga metallhalter i marken. I andra fall till känd tungmetallexponering och i Sverige har man funnit onormalt många sådana fall inom tandvårdspersonalen.
Öronsus i samband med amalgamfyllningar
Ingrid och Lars Uhr genomförde under 1980-talet en undersökning omfattande 400 personer som var drabbade av öronsusupplevelser eller med ett annat ord tinnitus. De skrev även en bok om detta med titeln “Öronsus i samband med amalgamfyllningar” (1986). Följande artikel ger en sammanfattning av bokens innehåll.
Rotfyllningar
Vi har tidigare behandlat rotfyllningsmaterial och deras synnerligen anmärkningsvärda sammansättning. Ingen som helst kontroll finns ännu. Det är fortfarande möjligt att N2 används. Efter tidningsskriverierna och polisanmälan mot importören lades fallet ner eftersom socialstyrelsen hade “glömt” att meddela importörerna att preparatet var förbjudet!
Vad kostar amalgamet?
Per Erik Falk redogjorde i föregående nummer av TF-bladet för en SIFO-undersökning om allmänhetens inställning och besvär av amalgam. Falk fortsätter här med en beräkning av samhällskostnaderna för amalgamanvändningen.
Hur stor är den verkliga Hg exponeringen?
Jaro Pleva, som är korrosionskemist, har under ett flertal år specialstuderat kvicksilveravgången från amalgam. I följande artikel gör Pleva en kritisk granskning av senare års forskningsresultat.