Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Ny forskning om bisfenol A
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Ny forskning från Tyskland visar att Bisfenol A blockerar cellernas kalciumkanaler på liknande sätt som tungmetaller. Sedan tidigare är det känt att bisfenol A kan bindas till hormoner och enzymer. Bisfenol A finns i vissa kompositer och har bland annat använts till så kallade fissurförseglingar på barn.
Mer kvicksilver i saliv än i dricksvatten
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Saliv innehåller i medeltal 30 gånger mer kvicksilver än vad som av hälsoskäl är tillåtet i dricksvatten. Det visar beräkningar som gjorts utifrån tidigare publicerade forskningsrapporter.
Amalgamförbud år 2016 i Europa?
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
EU kan komma att förbjuda amalgam från och med år 2016. Än återstår dock mycket arbete och vi kan vara säkra på att tandläkarorganisationer aktivt arbetar för att behålla amalgamet. Tandläkarorganisationen i Storbritannien har uttalat stöd för ett europeiskt amalgamförbud till år 2016. Tyskland, Spanien och Polen är mer osäkra. Använd dina kontakter för att påverka – skriv till ländernas regeringar och berätta om vårt förträffliga amalgamförbud.
Tipsa om farliga kemikalier
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Kemikalieinspektionen uppmanar allmänheten och organisationer att tipsa om farliga kemikalier. Det kan handla om felaktig märkning och brister i säkerhetsdatabladet. Kanske har KEMI inte tänkt på tandfyllningsmaterial och annat på landets tandläkarmottagningar, men där finns tyvärr många produkter som borde anmälas. Be tandläkaren om innehållsförteckning nästa gång och anmäl om sådan inte finns. Upptäcker du förbjudet kvicksilver ska det förstås anmälas direkt.
Försämrad syn hos äldre tandläkare
- Forskning
- Hälsa
Arbetsmiljöverket konstaterar i en nyligen redovisad rapport att äldre tandläkare ofta får dålig syn. Detta refereras också i Tandläkartidningen och anledningen anses vara avstånd mellan patient och vårdgivare samt böjd nacke (dvs dålig ergonomi). Undrar om inte tandläkarnas långa exponering för kvicksilver från amalgam kan vara boven i dramat. Vi vet efter forskning på apor i Lund att kvicksilver ackumuleras i ögats olika delar.
Kan nya tänder växa fram?
- Dentala material
- Forskning
Vissa forskare tror på allvar att man i framtiden kan få kroppen att bilda nya tänder. Det handlar bland annat om den forskning om att backa celler som nu fått Nobelpriset. Det ser förstås Tandvårdsskadeförbundet fram emot.