Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Fattigdom syns i munnen

Katarina Jannesson är en av Tandvårdsskadeförbundets medlemmar som inte har råd att gå till tandläkaren. Socialt bistånd kan och bör ges till nödvändig tandvård, enligt Socialstyrelsen. Hammarö kommun har avslagit Katarinas begäran om nödvändig tandvård trots förändrat utseende, viktnedgång och att hon känner sig psykiskt utsatt.

Läs mer »

Kvicksilver och autism

Det blir allt tydligare att kvicksilver och andra gifter kan bidra till utveckling av autism hos barn. I en färsk review-artikel redovisar forskare från USA kopplingar mellan kvicksilverförgiftning och autism inom flera områden. Det gäller bland annat påverkan på mitokondrier, på cellernas kalciumbalans och störningar i kroppens GABA-system.

Läs mer »

Elöverkänslighet och äldre forskning

Forskning om elöverkänslighet finns publicerad åtminstone sedan 1940-talet och framåt. Detta redovisar Mona Nilsson i nr 2/2012 av Ljusglimten. Hon hänvisar till Zory Glaser som redan 1971 hade sammanställt mer än 2300 referenser inom området. Dokumenten publiceras nu löpande på forskaren Magda Havas webbplats då hon fått tillgång till Glasers arkiv.

Läs mer »

Socialstyrelsen och amalgam

Socialstyrelsen har sedan lång tid tillbaka ansett att inga bevis finns för att amalgam (som innehåller 50 % kvicksilver) är farligt för hälsan. Ändå ska patienter som upplever amalgam som problem tas på allvar. Det går inte riktigt ihop, men sedan flera år tillbaka finns en norsk undersökning refererad på Socialstyrelsens hemsida som redovisar att vissa symtom minskar efter borttagande av amalgam.

Läs mer »

Varning för rotfyllningsmaterial

Rotfyllningar är alltid riskfyllda då en död kroppsdel (dvs tanden) tillåts finnas kvar i kroppen. Säkrast är att ta bort tanden. Vill man av olika anledningar ändå behålla den måste rotfyllning göras. Nu håller rotfyllningsmaterialet N2 på att återintroduceras i Sverige. N2 är ett material som tidigare många medlemmar fått besvär av.

Läs mer »

EU:s vetenskapliga kommitté granskar amalgamfrågan

EU:s vetenskapliga kommitté SCENIHR, har med anledning av den nya rapporten om utfasning av kvicksilver där bland annat förslag om stopp för amalgam finns ombetts att titta på amalgamfrågan. Det finns anledning till viss oro, men kanske går det också bra. Börja gärna påverka dina EU-politiker redan i dag och särskilt om du har kontakter med politiker från andra länder.

Läs mer »

Sida 639 av 775 sidor < Första  < 637 638 639 640 641 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)