Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Brott mot amalgamförbudet gav 50 000 kr i böter
- Dentala material
- Hälsa
- Miljö
- Politik
Miljöförvaltningen i Landskrona upptäckte att en tandläkare lagade med amalgam 2010, dvs ett år efter amalgamförbudet. Ärendet anmäldes till åklagare och tandläkarpraktiken dömdes att betala dagsböter på totalt 50 000 kr. Målet anses unikt och det har föranlett Socialstyrelsen och Kemikalieinspektionen att diskutera riktad tillsyn över förbudet.
Kviksilver orsakar läckande tarm
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Många blir bättre i magen efter amalgamsanering. Nu har forskare vid ett universitet i Ohio i USA visat att kvicksilver förstör tarmens epitelceller och att barriärfunktioner i tarmen förändras av tungmetallen.
Moderns immunförsvar kan trigga igång fosterskador
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Forskning på möss visar att kemikalier som triggar igång moderns immunsystem minskar vissa cytokiner i foster. Detta menar forskarna är något nytt som kan förklara en del neuropsykiatriska skador som autism och schizofreni.
Kompositer lika hållbara som amalgam
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Nu får vi det bekräftat igen. Kompositer är lika hållbara som amalgamfyllningar om de görs på rätt sätt. I en metaanalys är hållbarheten 90 procent efter tio år. Hållbarheten ökar också om kofferdam används.
Amalgam ökar den oxidativa stressen
- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Stödet för amalgamets skadlighet ökar. En nyligen publicerad rapport visar att kvicksilverhalten i saliv ökar ju fler amalgamfyllningar personen har och den visar också att den oxidativa stressen ökar i samma takt.
Proteinintoleranser inte ovanligt
- Forskning
- Hälsa
Känslighet för gluten och mjölkproteiner (kasein) är inte ovanligt hos Tandvårdsskadeförbundets medlemmar. Proteinkänslighet kan ge upphov till mängder av symtom precis som kvicksilver. Kvicksilvers roll i uppkomsten av dessa intoleranser vet vi ingenting om, men en del tror att det finns samband. Norsk Proteinintoleranse Forening (NPIF) har en intressant hemsida som våra medlemmar kanske kan ha nytta av.