Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.
Intressant teori om kvicksilver och neurodegenerativa sjukdomar
Roger Pamphlett är forskare vid universitetet i Sydney och har publicerat en lång rad artiklar om upptaget av kvicksilver i nervsystemet. Med utgångspunkt från ett fall där en person injicerade sig själv med metalliskt kvicksilver och begick självmord efter några månader, diskuterar författaren kopplingen mellan neurodegenerativa sjukdomar, och kvicksilverinlagring i locus ceruleus, LC, en kärna av nervceller i hjärnstammen.
Hinder för amalgamkritik
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Det stora dentalmaterialbolaget Dentsply fick tidskrifterna/webbsidorna “Dental Tribune” och “Dentistry IQ” att ta bort on-line-publicerade artiklar som var kritiska mot Densply och som redovisade Tandvårdsskadeförbundets och flera andra organisationers brev till Dentsply:s vd med uppmaning att sluta marknadsföra amalgam i fattiga länder. Redaktionerna ha nu bekräftat att de fått stora påtryckningar att ta bort artiklarna.
Röntgen, MRI och kvicksilver från amalgam
Röntgen är strålning med hög energi som skadar celler. Onödig strålning skall undvikas men tandläkarna röntgar flitigt. Nyare digital röntgen är känsligare och minskar stråldosen, men inte alla tandläkare har ännu sådan utrustning. Många reagerar även negativt på undersökningar med magnetkamera, MRI, antingen på grund av den elektromagnetiska strålningen, eller på samverkan med metaller i kroppen.
Råd om amalgamhantering tas bort
- Dentala material
- Hälsa
- Politik

Farligt höga kvicksilverhalter uppstår vid hantering av amalgam på tandläkarmottagningar. Allmänna råd (AFS 1989:07) har funnits länge, men nu aviserar Arbetsmiljöverket att råden ska bort. Tandvårdsskadeförbundet anser detta helt felaktigt då amalgam kommer finnas i tänderna på folk under flera årtionden till. Tas råden bort kan det uppfattas som att gamla amalgamfyllningar inte är farliga för personalen och att de därför kan komma att slarva.
Gifteffekter av statiner
Statiner är en grupp av läkemedel som skrivs ut för att sänka kolesterolhalten i blodet under antagandet att det är för höga halter kolesterol som ger hjärt-kärlsjukdom. Läkemedlen skrivs numera ut vid allt lägre nivåer av uppmätta kolesterolnivåer, utan att beakta att de har avsevärda biverkningar. En ny studie kartlägger hur statiner har gifteffekter på leverceller, hepatocyter.
Tandläkaren ansvarig för eget tandtekniskt arbete
- Dentala material
- Hälsa
- Politik
Alltfler tandläkare gör egna tandtekniska arbeten med CAD/-teknik och därför pågår diskussioner om ansvarsfrågan. Läkemedelsverket har nu kommit fram till att tandläkare som utför egna tandtekniska arbeten ska registrera verksamheten hos Läkemedelsverket och att tandläkaren är att betrakta som tillverkare. Tandläkaren är således skyldig att upprätta dokumentation och kvalitetssäkra sitt arbete.