AFS 1989:07) har funnits länge, men nu aviserar Arbetsmiljöverket att råden ska bort. Tandvårdsskadeförbundet anser detta helt felaktigt då amalgam kommer finnas i tänderna på folk under flera årtionden till. Tas råden bort kan det uppfattas som att gamla amalgamfyllningar inte är farliga för personalen och att de därför kan komma att slarva.

">

Farligt höga kvicksilverhalter uppstår vid hantering av amalgam på tandläkarmottagningar. Allmänna råd (AFS 1989:07) har funnits länge, men nu aviserar Arbetsmiljöverket att råden ska bort. Tandvårdsskadeförbundet anser detta helt felaktigt då amalgam kommer finnas i tänderna på folk under flera årtionden till. Tas råden bort kan det uppfattas som att gamla amalgamfyllningar inte är farliga för personalen och att de därför kan komma att slarva.

Äldre människor har många amalgamfyllningar varav hälften består av kvicksilver. Totalt lagrar svenska folket flera tiotusentals ton kvicksilver i form av amalgam i tänderna. Under sin livstid kommer dessa personer att gå många gånger till tandläkaren eller tandhygienisten som putsar, slipar och tar bort fyllningar. Tandvårdspersonalen utsätts därmed för exponering av kvicksilver minst 20 till 30 år framåt i tiden.

De nuvarande allmänna råden reglerar inte bara själva kvicksilveranvändningen utan där finns också råd vid slipning och borrning i amalgam liksom råd om omhändertagande av disk, sterilgods och avfall som kontaminerats av amalgamrester (läs kvicksilver).

Enda åtgärden som behövs för att anpassa regelverket till kvicksilverförbundet från 2009 är att ta bort den delen som handlar om hantering av kvicksilver på tandläkarmottagningarna. Övrigt som har att göra med slipning, borrning, diskning, sterilisering och avfallshantering måste vara kvar.

Arbetsmiljöverket skriver i svar till Tandvårdsskadeförbundet att råden om amalgam ska tas bort, eftersom verket har ett ?tryck på att förenkla regelsystemet? och att kvicksilveranvändningen i tandvården gått ner.
Det Arbetsmiljöverket inte tycks förstå är att stora mängder kvicksilver frigörs vid pustning av amalgamfyllningar, vilket man kommer att fortsätta med lång tid framöver. Även vid borttagning av amalgamfyllningar frigörs mycket kvicksilver och särskilt gäller det om tandläkaren borrar i fyllningen vid borttagandet.

För att minska risken för inandning av kvicksilver bör följande finnas kvar i de allmänna råden:
? Den allmänna beskrivningen av amalgamet och dess hälsorisker.
? Behov av högvolymsug och vattenbegjutning vid allt amalgamarbete.
? Rådet att luft från högvolymsugen inte får släppas ut i lokalerna.
? Råden om autoklavering och sterilisering av instrument som kan innehålla amalgam.
? Råd om hur servetter, bomullstussar mm som kan vara kontaminerade ska omhändertas.
? Råd om lagring av borttaget amalgam inklusive kontaminerat avfall.

Kvicksilver är ett farligt gift och av arbetsmiljöskäl måste delar av de nuvarande allmänna råden finnas kvar. Viktigt är också att mätning och kontroll av kvicksilver görs på enskilda tandläkarmottagningar. I dag är det självklart att kontrollera att alla mottagningar har amalgamavskiljare och lika självklart borde det vara att kontrollera kvicksilverhalten i luften.

Länk till de allmänna råden om amalgam i tandvården

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)