Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Krav på minskad mängd fluor

Den amerikanska myndigheten FDA föreslår sänkt gränsvärde till 0,7 mg/liter för tillåten halt fluor i flaskvatten. Anledningen är risken för fluoros, vilket innebär missfärgning av tänderna och att emaljen kan ta skada. 

Läs mer »

Vilken röntgenmetod är bäst?

Kariesangrepp, rotfyllningar liksom käk- och ansiktssmärtor är några exempel på besvär där man kan behöva ta röntgenbilder för att förstå orsaken till problemen. Tidigare fanns inte så många alternativ, men nu finns flera olika storts röntgenutrustning och många ställer frågor om vilken sorts röntgen som tandläkaren borde ha för att kunna hitta orsaken till besvären. 

Läs mer »

Tf-bladet nr 1 2019

I nya numret av Tf-bladet finns berättelser om tillfrisknande efter amalgamsanering då värk, orkeslöshet och tinnitus försvann. Ytterligare en berättelse om ett liv kantat av amalgamproblem finns i denna tidning. Läs också om ärftliga problem som kan se ut som allergier, men som kan hanteras genom kostomläggning och/eller enzymtillskott. Tf-bladet berättar också om läkaren Bo Nilsson som under hela sitt liv hjälpte kvicksilverskadade att tillfriskna.

Läs mer »

Helkeramer lika hållbara som metallkeramik

En litteraturöversikt visar att keramiska material är lika hållbara som metallkeramiska material när det gäller kronor och broar. Dock utvecklas keramerna snabbt och de nya zirkoniamaterialen som har färglyster utan att man behöver bränna på porslin lovar gott. Dock är uppföljningstiden endast något år och därför får framtiden utvisa de långsiktiga effekterna. Av forskningsartikeln framgår att inga jämförelser av risk för biverkningar mellan metallkeramik och helkeramiska kronor och broar gjorts. 

Läs mer »

Evidens för rotfyllningar saknas

Intenationell forskning visar att det saknas evidens för det mesta som gäller rotfyllningar. Nedan redovisas det oberoende institutet Cochranes rapporter om den stora osäkerhet inom området. Cochrane menar att det inte finns evidens för de behandlingar som undersökts. Det behöver dock inte betyda att behandlingarna är dåliga, men att stor osäkerhet råder och att mer forskning behövs. Helt saknas studier som jämför extraktion av tänder respektive rotfyllning vid behandling av tandinfektioner.  Osäkerheten måste delges patienterna och Socialstyrelsens riktlinjer ändras.

Läs mer »

Ingen evidens för rotfyllningar, enligt SBU

Karies eller tandskador som leder till infektioner i tandpulpan med varbildning och värk drabbar många människor. Socialstyrelsen förordar rotfyllningar trots avsaknad av evidens. Det senare enligt SBU:s undersökning 2010 där man förordade klinisk forskning och uppföljning av rotbehandlingar för att just skapa evidens. Nio år senare har inget hänt och svenska tandläkare fortsätter att göra cirka 250 000 rotfyllningar om året trots att annan forskning tyder på kopplingar mellan flera olika sjukdomar och rotfyllda tänder. Ännu värre är att folk som vill ta bort rotfyllda tänder inte får göra det...

Läs mer »

Sida 251 av 776 sidor < Första  < 249 250 251 252 253 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)