Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Amalgamskadligt för hälsan - restriktioner i Nepal

Tandläkarorganisationen i Nepal har tillsammans med frivilligorganisationer beslutat att amalgam inte ska användas i mjölktänder eller till barn under 15 år inte heller ska det användas på gravida och ammande kvinnor. Inte heller ska amalgam användas som första val utan andra alternativ ska först prövas. 

Läs mer »

Kvicksilver i hudsalvor

Hudblekningsprodukter i form av salvor och tvålar  med giftigt kvicksilver säljs framför allt i afrikanska länder. Det är bra att Sveriges radio tar upp detta tema. Tandvårdsskadeförbundet kämpar internationellt tillsammans med andra organisationer för att få bort kvicksilver från marknaden. Att bleka huden med kvicksilvertvålar eller kvicksilversalvor kan orsaka njurskador och många av de besvär som amalgamskadade får. Även i Sverige har det förekommit försäljning av hudblekningsprodukter. 

Läs mer »

Amalgam är en riskfaktor för tandvårdspersonal

Tandvårdspersonal lider ökad risk för neurotoxiska effekter på grund av exponering för kvicksilver på jobbet. Detta har varit känt tidigare, nu bekräftas riskerna återigen via en reviewartikel som nyligen publicerats. Som medförfattare står bland annat Tandvårdsskadeförbundets styrelsemedlem professor Ulf Lindh. Artikeln redovisar hur mycket kvicksilver som finns i amalgam, kvicksilvers metabolism och risken för neuropsykiska och kognitiva symtom hos tandvårdspersonal.

Läs mer »

Kan kronisk trötthet bero på saltbrist?

Kronisk trötthetsyndrom (ME/CFS) drabbar många i Tandvårdsskadeförbundet. Delvis kan metaller bidra till besvären, men även när amalgamfyllningar etc tagits bort kan det vara svårt att bli av med den enorma tröttheten. Kroppens energisystem har svårt att återhämta sig. Den finske läkaren Olli Polo har dock funnit att salt- eller kanske mer korrekt natriumbrist kan vara boven i dramat. Saltinfusioner eller bara rekommendationen att dricka fysiologisk koksaltlösning har fått god effekt på flera av hans patienter. 

Läs mer »

Förorenade implantat

Mellan en tredjedel och hälften av alla implantat i käkarna visar sig vara förorenade på ytan av andra metaller, teflon, plaster med mera. Detta kan man läsa i Tandläkartidningen som bland annat  intervjuat Dirk Duddeck som via elektronmikroskop studerat ytor på mängder av implantat. 

Läs mer »

Medicintekniska produkter ej testade

Till medicintekniska produkter hör tandlagningsmaterial och många olika proteser i käkbenet, bröstet, höften med mera. De sätts in i kroppen och ska stanna där under mycket lång tid. Det handlar om årtionenden eller resten av livet. Då tror man att de ska vara ordentligt testade, åtminstone på liknande sätt som läkemedel. Så är det inte. Ingen ordentlig kontroll av medicintekniska produkter finns och sällan eller aldrig är de kliniskt testade. 

Läs mer »

Sida 254 av 775 sidor < Första  < 252 253 254 255 256 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)