Hudblekningsprodukter i form av salvor och tvålar  med giftigt kvicksilver säljs framför allt i afrikanska länder. Det är bra att Sveriges radio tar upp detta tema. Tandvårdsskadeförbundet kämpar internationellt tillsammans med andra organisationer för att få bort kvicksilver från marknaden. Att bleka huden med kvicksilvertvålar eller kvicksilversalvor kan orsaka njurskador och många av de besvär som amalgamskadade får. Även i Sverige har det förekommit försäljning av hudblekningsprodukter. 

Så här säger en ung kvinna i radiointervjun:
– Ju ljusare hy du har, desto sötare och sexigare är du. Du ser mer classy ut, folk lägger märke till dig.

Hon handlar i en butik som har många olika hudkrämer för blekning av huden. Många svarta afrikanska kvinnor bleker huden, men även en del män gör det, berättar butikens föreståndare. En undersökning från Världshälsoorganisationen (WHO) visar att så många som 77 procent av alla kvinnor i Nigeria använder någon typ av metod för att bleka sin hud.

 Doktor Jibril Essa är hudläkare på ett statligt sjukhus i Abuja i Nigeria och berättar om riskerna dessa kvinnor utsätter sig för.
– Vi ser en hel del uttunnad hud, hud som åldrats i förväg eller hud som fått mörka eller ljusa fläckar, berättar doktor Essa. Men eftersom vi är en hudklinik ser vi bara hudproblemen – de här preparaten kan orsaka inre skador också, säger hon.

Det handlar om njursvikt, benskörhet, leverskador och nedsatt immunsystem. Men, säger hon, dem träffar inte vi här, de hamnar på akuten. Frågan är om de förstår att det är kvicksilver som orsakar skadorna. 

Doktor Essa berättar att det enligt nigeriansk lag är förbjudet med kvicksilver och steroider och att användningen av hydrokinon hårt reglerat. Samtliga ingredienser ingår i preparat för hudblekning. Kontrollen är nästan obefintlig så produkter med dessa ämnen  finns överallt ändå, säger hon.
– Vi får in många patienter med uppenbart blekt hy och svåra njurskador. Vi kan inte bevisa något, men vi kan misstänka, säger hudläkaren Jibril Essa.

Riskerna är alltså stora även i dessa fall trots att kvicksilver tränger in via huden på liknande sätt som när svenska tandsköterskor hanterade amalgam med bara händerna. De knådade och klämde ut överskott av kvicksilver och en del trängde in genom huden medan en del förångades och hamnade via lungorna i kroppen. 

Till radioprogrammet om hudblekningsprodukter
Till mer information på Tf:s hemsida

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.
 
OBS! Tf:s årstämma hålls digitalt via zoom den 13 juni, anledningen Covid-19 och myndigheternas restriktioner. Således ingen träff i Gävle. Inga anmälningar från medlemmar finns. Deltagare vid stämman är delegater, styrelse och valberedning. 

Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Amalgam och avgiftning, föredrag psykiater Blomberg (Youtubefilm)

Pressmeddelanden
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar och funktionshinder. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla som blivit sjuka eller funktionshindrade av tandvården ska ha rätt till samma vård och rehabilitering som andra.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222.

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu