Zirkonia är ett keramiskt material som består av zirkoniumdioxid och ytterbiumoxid, som upphettats till hög temperatur. Zirkonia är ett mycket hårt och hållfast material som bland annat används till implantat, kronor och broar.  Ytterbium finns med för att förbättra hållfastheten, men har också betydelse för färgen på det keramiska materialet. 

Norska Tandlegetidene har publicerat en intressant artikel om de olika Zirkoniamaterialen, men främst är den skriven för tandläkare. Av artikeln framgår att det finns många olika zirkoniamaterial och att materialet kan ha tandfärgad yta med lyster så att den ser ut som en vanlig tand. Ibland kan det ockå finnas med aluminium och järn för att föbättra färg och lyster på kronan. Vilket keramiskt material som ska väljas till olika tandarbeten är en svår fråga.

De tidiga zirkoniamaterialen var extremt vita och därför brände tandläkarna/tandteknikerna ofta på ett lager av porslin för att ge tanden en naturligt färg. Tyvärr kan det brända porslinslagret på kronor och broar spricka och gå sönder. Nu finns emellertid zirkonia-material som är färgade och ger lyster.

Dock är materialet i sig relativt tungt och det bör man beakta om zirkonia används i avtagbara proteser eller i långa broar. Andra keramiska material fungerar också väl för personer som inte är extremt känsliga. Enstaka individer kan ha problem att tåla även Zirkonia, men för de flesta fungerar denna keram bra. 

Viktigt att tänka på när det gäller kronor och broar är att de cementeras fast. En del personer kan ha problem med cementet. Tandhälsoförbundet föreslår att man prövar cementet i munnen någon vecka för att upptäcka eventuella reaktioner. 

Tandhälsoförbundet rekommenderar implantat av Zirkonia då ett keramiskt material inte avger metalljoner som titanlegeringar gör. Att implantatmaterialet är vitt syns inte när kronor och broar sätts ovanpå. Zirkonia i kronor och broar är också ett bra och hållfast material. De flesta tål keramiska material bra. 

Se mer artikeln i norska Tandlegetidene, som är norska tandläkarförbundets tidning. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)