Zink är ett viktigt ämne för kroppen och ingår i flera hundratals enzymer, men är också viktigt för friska tänder och ett friskt tandkött. Ofta fokuseras på kalcium, fosfater och D-vitamin, men det behövs alltså ytterligare mineraler och vitaminer för att skapa en bra tandhälsa. Att äta varierat och näringsrikt är därför viktigt. Många svenskar lider brist på zink och därför kan kosttillskott behövas som komplement.

Känt är att zinkbrist försämrar sårläkning. Flertalet svenskar har zinkbrist då våra jordar är fattiga på zink och därför kan tillskott behövas. Särskilt gäller det vid sårläkning, t.ex. om man tagit bort en tand eller sätter in implantat i käkbenet. Zink har också viss betydelse för emaljens hårdhet och behövs alltså för den ständiga remineraliseringen av tänderna. 

Dålig andedräkt kan minska med zinktillskott. Delvis beroende på att zink hämmar bildning av illaluktande svavelföreningar, men kanske också på att kroppens immunförsvar förbättras. Även tandköttsinflammationer/infektioner kan öka vid zinkbrist och förbättras om man tar kosttillskott eller på andra sätt ökar zinkintaget. Det innebär att höga halter zink i saliven kan hindra tandlossningssjukdomar. 

Zinkbrist kan också vara en av flera orsaker till minskat salivflöde och därmed muntorrhet, som i sig ökar risken för karies. Zink har alltså stor betydelse för munhälsan.

Till forskningsartikel om zink och munhälsan (engelska)
Se också denna blogg (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13 plus onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)