- Hälsa
Mängder av bakterier finns i munhålan. En del kan ge upphov till karies och många olika sjukdomar. Forskning om detta fanns redan på 1800-talet, men tappades bort och har nu återkommit. Munhålebakterier misstänker man orsakar hjärtinfarkter, cancer, reumatism och många andra sjukdomar. Om detta har tidskriften New Scientist skrivit en spännande sammanfattande artikel.
Av artikeln framgår att människan har mängder av svampar, bakterier, virus och andra mikroorganismer i munhålan. Man har hittat över 700 olika sorts bakterier. Helt nya perspektiv börjar nu växa fram gällande munhälsans betydelse.
De sjukdomar som orsakas av bakterier i munhålan är bland annat hjärtinfarkt och andra hjärtkärlsjukdomar, cancer, Alzheimers sjukdom med mera. I hjärnan har forskare hittat munbakterier som t.ex. Porphyromonas gingivalis. Hur har de kommit dit kan man undra?
Bakterier kan tränga in i blodet via små sår i tandköttet eller via inflammationer i tandkött och tänder. Man vet t.ex. att parodontit (tandlossningssjukdom) markant ökar risken för cancer och hjärtinfarkt.
Intressant är också att när bakterierna väl kommit in i blodet kan de lifta inne i de vita blodkropparna till andra delar av kroppen. Egentligen ska de vita blodkropparna "svälja" bakterier och därefter döda dem. Men i vissa fall dödas inte bakterierna utan de hänger med de vita blodkropparna till andra delar av kroppen.
Bakterier i hjärnan kan alltså orsaka Alzheimers sjukdom. Av artikel framgår att orsaken kan vara bakteriernas påverkan på mikrogliga, vilka är celler som tillhör kroppens försvar. De jobbar stenhårt för att förstöra invaderande patogena organismer samtidigt som de också har i uppgift att förstöra beta-amolyida plack, vilka ansamlas i hjärnan vid Alzheimers sjukdom.
Teorin är att när mikrogliacellerna får för hög belastning, på grund av att bakterier invaderar hjärnan, så blir det som droppen som får vattnet att rinna över kanten. Nu sätts en rad kedjereaktioner igång och det bildas inflammationer och mer plack i hjärnan.
Bättre kunskap om munhålans mikrobiom behövs. Det skulle kunna göra det möjligt att återställa munhålans bakterieflora och därmed skapa bättre tandhälsa och undvika risk för allvarliga sjukdomar. Läs mer i denna intressanta artikel via länken nedan.
Till artikeln i New Scientist