">

Filmen om rotfyllningar "Root Cause" har tagits bort från saiten NETFLIX. Tydligen var filmen alltför farlig för tandvården. Det har gått rykten om kraftiga påtryckningar på NETFLIX för att de skulle sluta sälja visningsrätten till filmen. Nu har dessa krafter lyckats, men det är svår att helt gömma något i dagens mediala samhälle. Filmen kan nu ses via en annan adress. 

Det går alltså inte att titta på filmen "Root Cause" via netflix. Filmen är istället flyttad till följande adress på iTunes & Vimeo: https://vimeo.com/ondemand/rootcause 

Filmen "Root Cause" redovisar bland annat Weston Price och Hal Huggins forskning. Båda dessa var tandläkare och var också mycket duktiga och noggranna sådana. Weston Price tog ut rotfyllda tänder på patienter och planterade in dem under huden på kaniner. Samtliga kaniner fick de sjukdomar som den som haft tanden hade. 

Hal Huggins förbättrade forskningen ytterligare genom att DNA-typa bakterier som fanns på rotfyllda tänder. Han fann precis som Weston Price att samtliga rotfyllda tänder han tog ut på sina patienter innehöll många och skadliga bakterier. Anledningen är att det ligger bakterier i de många dentinkanalerna plus att det alltid finns små hålrum på insidan av roten som inte är ordentligt fyllda. Inte ens den allra duktigaste tandläkare klarar att göra en rotfyllning helt bakteriefri.

Slutligen handlar det om individens immunförsvar. Ett bra immunförsvar tar hand om bakterier och bakteriegifter på plats. Ofta finns då inkapslade bakterier i rotspetsen. Dock måste kroppens immunförsvar hela tiden jobba med denna infektion. Den som har dåligt immunförsvar klarar inte att ta hand om bakterierna där de finns utan de försvinner ut i kroppen där de kan göra mer skada.

På vanlig röntgen ser man inte alltid ens inkapslade bakterier då det kan ligga en rot ivägen som hindrar röntgenstrålarna att komma vidare. Men ofta syns det ändå om det föreligger infektion eller inte runt tandroten. Om röntgenbilden inte visar någon infektion alls kan det alltså ha att göra med att patienten har ett dåligt immunförsvar som gör att bakterier läcker ut i omgivningen och alltså inte stannar kvar och skapar en lokal inflammation. Sådana rotfyllningar kan vara de allra värsta. 

Bäst är med tredimentionell röntgen då man kan titta på olika lager av tanden och då syns eventuella inkapslade bakterieinfektioner. Men som sagt hos dem som inte har någon som helst inflammation runt tandroten kan det ändå ge effekter i övriga kroppen. Det är således svårt att bedöma rotfyllda tänder. Tandvårdsskadeförbundets uppfattning är dock att man aldrig ska ha rotfyllda tänder kvar i käkbenet. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)