Överkänslighet mot dentala material är inte ovanligt. En del kan bli mycket sjuka. Bästa sättet att slippa sådana problem är att äta bra och i övrigt sköta tänderna för att slippa kariesangrepp eller “hål” som måste lagas. Förebyggande tandvård handlar i första hand om kosten och matvanorna.

Bra är att äta näringsrik kost för att tänderna ska bli starka och fina. Kalcium och fosfor är viktiga byggstenar, men även andra mineraler och vitaminer behövs. Bra bakterieflora i munnen förbättrar situationen och minskar risken för kariesangrepp, men den beror till stor del på vad vi äter.

Viktigt är att undvika socker och andra lätt nedbrytbara kolhydrater, dvs ta bort rent socker och ät fiberrik mat. Ät högst fem gånger per dag så att tänderna kan återhämta sig efter måltidernas syraangrepp.

Enkla kolhydrater som socker bryts ner av bakterierna i munnen och bildar syra som sedan kan fräta på tänderna. Mest surt blir det av de enklaste sockerarterna det vill säga glukos och fruktsocker. Äter man stärkelse som bröd eller potatis bildas också syror, men inte lika kraftiga som om man äter rent socker. Chips och ostbågar har preparerats och kan orsaka lika mycket syra som vanligt socker. Rikligt med saliv späder ut och sköljer bort syrorna och minskar därmed risken för kariesangrepp.

Om syrorna får vara verksamma en tid löser de upp tandemaljen och rotytan och skapar lätt frätangrepp och senare hål i tänderna som måste lagas. Detsamma gäller om tänderna ofta utsätts för syraangrepp.

Forskning från 1930-talet (Weston Price) visar att frekventa kariesangrepp hänger samman med socker- och kolhydratrik föda. Näringsriktig kost som är fattig på socker och rik på fullkornsprodukter ger sällan kariesangrepp. Tandborstning mogon och kväll är bra, men kosten och matvanorna betyder mer.

Omläggning av kosten påverkar inte kariesfrekvensen omedelbart utan det tar ett halvår eller ett år innan skillnad märks. I dag vet vi också att små kariesangrepp kan “självläka”, men då krävs både tillräckligt med näring och att tänderna får vila mellan syraattackerna.

Om man har dåliga tänder är det viktigt att lägga om kosten och minska antalet mål mat per dag. Tänk på att kaffe med mjölk eller socker mellan måltiderna eller en morot eller ett äpple också bidrar till syrabildning.

Sjukvårdsupplysningen, landstingen och tandläkarkliniker/företag ger råd för att förbättra tandhälsan. Ofta föreslår de också att sköja med fluor. Dock avråder Tandvårdsskadeförbundet från fluorsköljning och även från tandkräm med hög fluorhalt. Fluor kan påverka kroppen negativt genom att skada hormonbalansen. Bäst är därför att jobba med kosten och matvanorna.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)