Amalgam består till hälften av kvicksilver och resten andra metaller. En del är allergiska mot kvicksilver medan andra får förgiftningssymtom då kvicksilver lagras i olika organ. Oavsett orsak behöver amalgamet tas bort, vilket för många kan bli en stor utgift.

Det är inte ovanligt att folk frågar vilka bidrag man kan få för borttagning av amalgam i tänderna. Många tror till och med att det är gratis då amalgam och kvicksilver är förbjudet i svensk tandvård sedan lång tid tillbaka.

Många personer har fortfarande amalgam i tänderna, trots förbudet från 2009. Eftersom amalgam till hälften består av kvicksilver och resten andra metaller är det ett potent nerv- och cellgift. 

Vanliga symtom är värk i muskler och leder, magtarmbesvär och extrem trötthet. Många får psykiska diagnoser, trots att de känner att besvären beror på fysiska problem i kroppen. Mediciner hjälper sällan, men kan förvärra förgiftningssituationen.

Amalgamsjuka har ofta ett nedsatt utsöndringssystem för gifter. Kvicksilver, andra metaller och organiska gifter stannar då kvar i kroppen och stör biokemin, tarmens funktion, tröttar ut leverns avgiftningssystem, försämrar mitokondriernas energiproduktion och mycket annat. Vitamin- och mineralbrister kan uppkomma som bidrar till olika symtom.

Flertalet med sådana typiska symtom förbättrar hälsan efter borttagning av amalgamet. Dock behöver patienten (och även personalen) skydd mot inandning av kvicksilverånga och kroppen måste hinna återhämta sig efter varje borttagen fyllning.

Socialstyrelsen tiger tyvärr ihjäl amalgamfrågan, vilket blir tydligt i de nyligen antagna nationella riktlinjerna för tandvården. Inte någonstans nämns amalgam och inga riktlinjer för amalgamsanering ges. Detta trots stor mängd forskningsrapporter som visar allvarliga besvär av amalgam i tänderna och som också visar hur amalgam ska tas bort för att återställa hälsan.

Myndigheternas inställning skapar osäkerhet hos vårdgivaren. Trots möjlighet att få amalgamsanering på bekostnad av regionerna beviljas sällan sådan tandvård. I Västra Götaland är det t.ex. extra svårt att få amalgamsanering som led i en medicinsk behandling. 

De som har råd betalar sin amalgamsanering själva. Andra med låga eller inga inkomster får fortsätta att vara sjuka. På SvD ledarsida finns idag ett inlägg om byråkratiska svårigheter att få mediciner mot ALS och Alzheimers sjukdom, ens om man betalar dem själv.

Gällande amalgamsanering är det på  liknande sätts. Forskning finns liksom praktisk erfarenhet som visar att minst 70 procent av dem som själva anser sig vara sjuka av amalgam tillfrisknar efter amalgamsanering. Trots goda resultat fortsätter regioner och Socialstyrelsen att tjura och beviljar ogärna eller inte alls bidrag till amalgamsanering, vilket drabbar de ekonomiskt svaga. 

Med berått mod låter alltså Socialstyrelsen svårt sjuka människor fortsätta lida, trots att billig hjälp finns att få. Därtill kommer att regionerna försvårar möjligheten för den enskilde att få bidrag till amalgamsanering, trots att det skulle minska sjukvårdskostnaderna. Inte en enda region har gjort hälsoekonomiska beräkningar av amalgamsanering. 

Se mer Tf:s särskilda hemsida www.amalgamsanera.nu
Mer information om hur man söker bidrag (vikt A4)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)