- Forskning
- Hälsa
Inom hälsokoströrelsen har man länge använt växter för att avgifta kroppen. Modern forskning visar att många växtsubstanser har avgiftande förmåga och nu börjar kunskap komma även om hur själva mekanismen går till. Det handlar om att stimulera bildning av signalsubstanser och att hantera den oxidativa stressen, men också om att öka bildning av glutation och andra ämnen viktiga för avgiftningen.
Förra årets publicerades en översiktlig artikel om forskning för avgiftning av metylkvicksilver, det vill säga det kvicksilver som vi får i oss när vi äter fisk och som kan bildas i magtarmkanalen av kvicksilver som kommer från amalgamfyllningar.
Forskarna bakom artikeln kommer främst från Kina, men även den duktiga amerikanska professorn Michael Aschner finns med bland författarna. I introduktionen till forskningsartikeln beskrivs kort de olika avgiftningssystem som är involverade i kroppens hantering av kvicksilver.
Kvicksilver (här metylkvicksilver) binds till svavel och selen, vilka tillhör kroppen olika avgiftningssystem. Följden av att kvicksilver binds till dessa blir att mitokondriernas funktion försämras, kalciumbalansen störs liksom det intracellulära redoxsystemet. Det handlar alltså om störningar i kroppens biokemi och möjlighet att bilda användbar energi.
Forskarna konstaterar också att den viktigaste vägen för avgiftning av kvicksilver är via gallan och avföringen. Kontroll av kvicksilver i avföringen görs i Sverige av LMI Biospektron i Helsingborg.
Bland de växter som nämns med goda egenskaper för avgiftning är vitlök (innehåller svavelgrupper som kvicksilver binds till), gurkmeja (här handlar det om curcumin som har många intressanta egenskaper bland annat genom att påverka ett specifikt signalämne som ökar cellernas vitalitet plus att det har antioxidativa egenskaper), svart och grönt te påverkar samma signalsystem liksom gurkmeja, broccoli och pepparrot. Bildning av glutation stimuleras också.
Forskarna nämner även skvattram (innehåller bl.a. quercitin, rutin och olika fenol-grupper), tomater (lycopen och karotenoider som minskar den oxidativa stressen i cellerna) och flera andra mindre kända örter.
De nämner också ett ämne kallat fisetin som finns i jordgubbar, äpplen och andra bär och frukter, vilket minskar den oxidativa stressen och ökar glutationnivåerna.
Slutsatsen av litteraturgenomgången är att det finns potential i växtriet att avgifta kroppen från metylkvicksilver och andra tungmetaller. Effektiva ämnen för avgiftning av metaller och särskilt metylkvicksilver är nödvändigt i framtiden och växtextrakt har potential att klara detta. Men mer forskning behövs, enligt forskningsrapportens författare.