Kalpana Balan, en 26-årig indisk kvinna från Tamil Nadu, innehar Guinness världsrekord för att ha flest antal tänder gällande kvinnor. Hon har 38 tänder i sin mun.

Vanligtvis har de flesta vuxna mellan 28-32 tänder, beroende på om visdomständerna vuxit fram. Av Kalpana Balans sex stycken extra tänder, finns fyra av dem i underkäken och två i överkäken.

Enligt GWR (Guinness World Records) började Balan utveckla hyperdontin under tonåren. Även om hennes extra tänder inte orsakar henne några direkta fysiska problem, nämner hon att det kan vara jobbigt att äta, eftersom maten ofta fastnar mellan tänderna.

Balan berättar att hennes föräldrar blev chockade när de fick reda på hennes hyperdonti och de rådde henne att få bort de extra tänderna. Tandläkarens råd var dock att vänta på att tänderna skulle växa klart, eftersom det skulle vara problematiskt att ta bort dem i utvecklingsstadiet.

Balan valde att följa tandläkarens råd och har behållit alla sina 38 tänder. "Jag är så glad över att få Guinness World Records-titeln", säger hon och tillägger: "Det är min livsprestation."

En kanadensare innehar världsrekordet i hyperdonti gällande män. Evano Mellone har 41 tänder, vilket bekräftades den 11 november 2021.

Att utveckla en extra tand eller flera extra tänder är ett tillstånd som kallas hyperdonti, vilket förekommer hos 0,1-3,8 % av befolkningen, enligt en studie publicerad i Dental Research Journal.

Även om tillståndet kan förekomma hos vem som helst, har män dubbelt så stor risk att utveckla det jämfört kvinnor, enligt en studie publicerad i Journal of Conservative Dentistry.

Även då den exakta orsaken till hyperdonti är oklar, tyder forskning på att tillståndet kan uppstå på grund av vissa medicinska störningar, som exempelvis Gardners syndrom, Fabrys sjukdom, cleidokranial dysplasi samt läpp- eller gomspalt.

De flesta personer med hyperdonti utvecklar en extra tand, men i 12–23 % av fallen växer två extra tänder ut. Enligt Medical News Today orsakar extra tänder vanligtvis inga symtom, och vissa människor kanske inte ens märker av dem. Hyperdonti är inte farligt, men om den lämnas obehandlad kan det finnas en ökad risk för kaviteter och tandköttssjukdomar.

Om man känner smärta, obehag eller om den extra tanden är placerad på ett sätt så att den påverkar andra tänder, kan man söka behandling (extrahera tanden). Man kan även vilja ta bort extra tänder av estetiska skäl.

Till artikeln på onlymyhealth.com (på engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)