Precis som dålig andedräkt kan illaluktande fötter bli till ett allvarligt problem för den drabbade. Det handlar om bakterier som skapar illaluktande ämnen då man stänger in svetten i skor och stövlar. 

Många orsaker finns till att man svettas om fötter och händer. Kanske kan tungmetaller vara en sådan. Ångest och stress är en annan. Det är inte själva svetten som luktar utan främst bakterier som bildar illaluktande ämnen. En del personer kan  ha sjukligt hög svettproduktion och det kallas hyperidose och då ökar förstås risken för otrevlig odör.

Människan har tusentals olika arter av bakterier som lever på huden. De trivs i fuktiga miljöer, t.ex. i armhålor eller i utrymmet mellan tårna. Bland de illaluktande ämnena finns isovalerianesyra och propionsyra som ofta bildas när man svettas. Det finns också bakterier som äter död hud och samtidigt avger otrevliga lukter. 

Bakterier gillar fuktig och varm miljö. Fötter som svettas och är instängda i skor skapar därmed en prefekt miljö för bakterier som kan bilda illaluktande ämnen. Intressant är att illaluktande fötter är mer vanligt hos män än hos kvinnor. 

Eftersom bakterier är orsaken till illaluktande fötter finns många olika sätt att minska bakterierna. Ett av de mindre skadliga är Lavilin fotdeodorant, som består av goda bakterier och antibakteriella växtextrakt. Därmed konkurreras de sämre bakterierna ut och svetten luktar inte. Denna fotdeodorant behöver man bara applicera på huden var 7:e dag. Den innehåller kamomill och arnica som har lugnande inverkan på kroppen.

Se mer om illaluktande fötter på videnskab.dk

Till artikeln på danska hemsidan videnskab.dk 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)