Tiderna försämras och alltfler har inte längre råd att gå till tandläkaren. Det finns anledning att fråga sig varför tandvården ska kosta betydligt mer än sjukvården. De första 3000 kronorna måste patienten betala själv. Först därefter träder högkostnadsskyddet in och försäkringskassan betalar hälften av kostnaden upp till 15 000 kr. Hur många har 3000 eller upp till 9000 kr över i hushållskassan för att betala tandläkarräkningen?

Det är dags för en politisk intervention i tandvården. Varför kommer inte politikerna till skott i denna viktiga fråga? Om tänderna skulle betraktas som en del av kroppen och tandvården bli del av hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd skulle man inte betala mer än lite över en tusenlapp för att få tänderna lagade, eftersom det därefter skulle vara gratis. 

En sådan reform skulle kosta 6-7 miljarder kronor, vilket är en mycket liten del av  den totala kostnaden för hälso- och sjukvården. Kostnaden är således en bagatell i sammanhanget. Vad är det då som gör att ett politiskt beslut saknas? 

En stor bromskloss är professionen som tror att en tandvårdsreform värd namnet innebär mer byråkrati än i dag. Men redan nu måste alla tandläkare anslutna till försäkringskassan (och det gäller flertalet tandläkare) redovisa behandlingar och tandstatus hos patienter för att få del av det statliga stödet. Byråkratin blir knappast större bara för att patienten betalar lägre kostnad och försäkringskassan en  högre. 

 Det behövs modiga politiker som förstår att välfärden behöver omfatta även tandvården för att en tandvårdsförsäkring värd namnet ska kunna bli verklighet. Många paralleller till sjukvården blir i det närmaste absurda.

En patient med bröstcancer får ett bröstimplantat utan att betala själv, men den som blivit av med tänder på grund av muncancer får betala sina implantat själv.  Detsamma gäller artros i höftleden som per automatik leder till att patienten får en ny höftled på statens bekostnad, men den som har förlorat en eller flera tänder får betala sina implantat i käkbenet själv inklusive kronor och broar. 

Det behövs en rättvisare tandvård. Regeringen har i Tidöavtalet kommit överens om att tillsätta en utredning för att undersöka möjligheten av att tandvårdens högkostnadsskydd ska närma sig hälso- och sjukvårdens. Några direktiv har ännu inte presenterats. Varför dröjer den frågan? Vilket parti bromsar denna överenskommelse?

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)