Svensk välfärd omfattar inte tandvården. Visserligen finns ett högkostnadsskydd, men för att ta del av det måste man först betala 3000 kronor. Särskilt svårt är det för personer med pension, sjukersättning eller aktivitetsersättning. Vissa får dessutom mediciner som gör att de blir muntorra och lättare får kariesangrepp. Varför kostar det mer att gå till tandläkaren än till doktorn?

Det är som att man får skylla sig själv om man har hål i tänderna. Men så resonerar vi inte om dem med diabetes, lungcancer eller lunginflammation. För medicinska sjukdomar finns ett mer långtgående högkostnadsskydd och när det är nått betalar man ingenting mer. 

I tandvården inträder högkostnadsskyddet först då man betalat 3000 kronor till tandläkaren enligt myndigheternas riktpriser. Sen får man hälften av summan betald av försäkringskassan upp till 15 000 kronor. Därutöver behöver man bara betala 15 pocent av kostnaderna, men gratis blir det aldrig. 

Andra orättvisor jämfört med den medicinska vården är att sliter man ut en höft och får höftimplantat så betalar man ingenting, men ska man ersätta en förlorad tand med ett implantat får man betala det mesta själv. 

Än värre är det om tandläkaren gör fel och exempelvis skadar tanden brevid eller sätter in ett fyllningsmaterial patienten inte tål. Patienten får betala för tandläkarens jobb; först för att laga tanden och sedan för att laga bredvidliggande tand och kanske för att ta bort lagningen/kronan för att sätta in en ny. 

Varje tandläkare ska vara försäkrad, men det finns många olika försäkringsbolag och patienten måste själv ta kontakt med försäkringsbolaget och det är långt ifrån troligt att någon ersättning betalas ut. En kvinna berättade att hon fick drygt 900 kr i ersättning för en förlorad tand som uppenbart tandläkaren hade tagit sönder. 

Tandvården måste ingå i hälso- och sjukvården och dess högkostnadsskydd. Då skulle det inte kosta mer att gå till tandläkaren än till doktorn. Tandhälsoförbundet driver den frågan. Om du inte är medlem bli det nu för att hjälpa oss att få in tandvården i den allmänna hälso- och sjukvården och med samma högkostnadsskydd. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (Telefontid under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)