Att barn gnisslar tänder i sömnen kan ha vara mångfacetterat. Viktigt är att reda ut orsaken till tandgnisslingen då den kan ge negativa effekter både nu och senare i livet. Tandläkare Steven Lin berättar om tandgnissling hos barn på sin hemsida plus hur man kan spåra orsakerna och åtgärda problemen. Han menar att barns tandgnissling måste tas på allvar. 

Att gnissla tänderna under natten är inte så ovanligt som man kanske kan tro. Dessvärre orsakar det att tänderna nöts ner och skadas, vilket leder till att bettet blir inkorrekt. Om man inte som förälder tar tag i dessa problem kan man orsaka att tänderna förstörs plus att pulpan dör.

Tandgnissling hos både barn och vuxna kan bero på problem i luftvägarna, enligt Steven Lin. Om luftstrupen trycks ihop eller av andra orsaker är för liten kommer man inte in i djupsömn. Det i sin tur innebär att hjärnan inte avgiftas via det glymfatiska systemet och då ackumuleras gifter under sömnen. 

Bra sömn har också andra viktiga funktioner i barns utveckling. Därför ska aldrig tandgnissling eller andra sömnproblem nonchaleras. Senare i livet kan de som gnisslat tänder som barn få sömnapne, vilket minskar syresättningen och därmed kan orsaka kroniska skador i hjärnan och hjärtat. 

Steven Lin anser att även parasiter kan orsaka tandgnissling. Hans tips är att man först undersöker om luftvägarna är tillräckligt öppna för att skapa ordentlig syresättning av blodet. Därefter bör man kontrollera om barnet har parasiter som också kan ge upphov till tandgnissling och som är relativt vanligt hos barn. Allt detta enligt tandläkare Steven Lin.

Bland de symtom som Lin redovisar finns:
- såriga käkar
- trångställda tänder
- smärta i käkar och huvudet
- trött och irriterad med dålig koncentration
- sömning på eftermiddagen
- munandning
- märka ringar under ögonen
- astma och allergier på huden

Viktiga åtgärder är att se till att barnet kan sova med stängd mun. Allergier kan exempelvis behöva åtgärdas, helst genom att allergenet tas bort. Annars kan avsvällande näsdroppar används till natten. Möjligen försvinner allerin eller astman då andningen och kroppens syresättning förbättras. 

Till Steven Lins hemsida om tandnissling (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)