Det är "befängt att tänderna fortfarande inte räknas till kroppen", skriver Andrew Walden på DN:s ledarsida. Han tar upp det märkliga med att läkarbesök omfattas av välfärdssystemet, men är behandlaren en tandläkaren betalar man kostnaden själv. Han tar sin egen familj som exempel och visar att slumpen orsakar om man får kostnaden betald eller måste betala den själv. 

Andrew Walden berättar på ett träffsäkert och lite humoristiskt sätt hur orättvisan mellan läkarvård respektive tandvård slår.  Han skriver "Under de 15 år vi levt tillsammans har sambons ärenden hos tandläkaren kostat henne ungefär 12 000 kr. ...Själv har jag lagt åtminstone 150 000 kronor på tandläkaren under samma period."

Som ett lotteri: "Sambon drog den dåliga gallans lott och det kostade henne 350 kronor att operera bort den". Varför ska just den som haft oturen att dra de dåliga tändernas lott betala själv medan andra får sin vård betald av samhället. 

Tandhälsoförbundet (Tf) tycker precis som Andrew Walden att tandvården är helt inkonsekvent och orättvist. Han ställer frågan hur vi skulle ställa oss om någon föreslår att diabetes lyfts ut ur välfärdspaketet?  Det är bra att den orättvisa tandvården belyses i media.

Var finns politikerna och varför tas inte tandvården omedelbart in i hälso- och sjukvården och dess högkostnadsskydd? Kostnaden för reformen är 6,5 miljarder kronor - en liten summa i hela sjukvårdens budget. Tf hoppas att den orättvisa tandvården blir en del i valrörelsen. 

Till artikeln på DN:s ledarsida (tyvärr är den låst för den som saknar prenumeration)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)