Ungefär vart femte barn i Sverige drabbas av störning av emaljen, som kan leda till ilningar, smärta och karies. Folktandvården anser det oklart vad som orsakar de vita eller gula fläckarna på tänderna. Därför erbjuder Folktandvården Skåne 4 000 barn att delta i en forskningsstudie. Det handlar alltså om varför emaljstörningar uppträder och vad man kan göra för att minska riskerna. 

Barn med mineraliseringsproblem får i sexårsåldern gula eller vita fläckar på tänderna emaljen på de första permanenta kindtänderna bryts ner. Störningen är allvarlig och kan leda till ilningar, smärta och ökad risk för karies. Orsaken till detta är, enligt Folktandvården i Skåne, oklar och för att få mer kunskaper inleder Folktandvården i Skåne en forskningsstudie för att ta reda på vilka faktorer som påverkar.

Sexårständernas emalj växer till under de första åren fram till ungefär sex års ålder, Visdomständerna påverkas fram till cirka 16 års ålder. Det är alltså under den perioden eventuella näringsbrister, stress, trauman eller annat kan påverka vuxentändernas kvalitet. 

Att tändernas emalj bryts ner har flera olika orsaker. Forskning finns som lyfter fram genetiska orsaker, men även kroppens tillgång på fettlösliga vitaminer (D, A och E) påverkar liksom om tillräckligt mycket kalcium finns inne i cellerna. Tandhälsoförbundet hoppas att studien ger bra resultat som kan komma till nytta för framtida generationer. 

Till information om projekt för att undersöka varför vissa barn får sämre emalj (region Skåne)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)