Många skäl finns att träna sig att andas med näsan och särskilt gäller det att se till att ens barn andas genom näsan istället för att sova med öppen mun. Syresättningen blir bättre liksom tillväxten av käkarna. Vid andning via munnen får tungan inte sin naturliga plats uppe i gommen för att utöva tryck på käkarna och det är då tänderna riskerar växa på varandra eller man får över- eller underbett.

Kosten har stor betydelse för käkarnas tillväxt, men andningen spelar kanske ännu större roll. Andas man med munnen på grund av täppt näsa eller dylikt så faller tungan fel i gommen och utövar inte det naturliga trycket mot käkarna som behövs för deras tillväxt. Därför har i dag många knaggliga tänder,  över- eller underbett.

Barn med tänder som växer på varandra på grund av utrymmesbrist erbjuds tandställning i början av tonåren. Det innebär oftast att fyra friska tänder dras ut och att resten av tänderna förflyttas för att bilda en rät och fin tandrad. Med kost rik på mineraler och kunskap om vikten av näsandning skulle många barn och ungdomar klara sig utan tandställning. . 

Att barnen lär sig andas med näsan är alltså väldigt viktigt. Redan när de är små bör man stänga munnen på dem om de sover med öppen mun. Bäst  är att starta när de är små och helst innan fem  årsålder. Då brukar det gå bra att få till en kraftfull käke.Men även  äkdre barn och vuxna kan påverka käkens tillväxt. 

“The Very Stuffy Nose:  I’ll keep my mouth closed and breathe through my nose” är en bra handbok i ämnet om du har mindre barn. Dels beskriver boken pedagogiskt varför man bör andas genom näsan och vad som inträffar om man inte gör det. Dels finns tips om hur man jobbar med sitt eget barn för att skapa bättre andningsvanor. 

Kommer man igång med näsandning tidigt slipper barnen tandställning och det tycks också som om risken för kroniska sjukdomar minskar med god syresättning.  

Läs mer om boken och andning här
Se John Mews film som handlar om alternativ till tandställning 
Till mer information på hemsidan Medvetenandning (engelska) där man också kan köpa boken som beskriver den goda effekten av näsandning, risker med munandning och som också innehåller övrningar för att förbättra andningen och syresättningen av kroppen. 
Till boken The Very Stuffy Nose" (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)