- Forskning

Andelen som avlider på grund av vårdskador är procentuellt liten, men det är ändå årligen 1 400 personer som dör på grund av vårdskador i samband med somatisk slutenvård för vuxna på akutsjukhus, enligt en ny utredning som gjorts av Socialstyrelsen. Av dessa ansågs 39 procent ha kunnat undvikas. Det handlar alltså om mer än 500 onödiga dödsfall om året. Hur det ser ut i äldreomsorgen, den psykiatriska vården, barnsjukvården eller tandvården har inte analyserats i denna utredning.
Socialstyrelsen har haft i uppdrag att analysera andelen vårdskador inom den somatiska akuta slutenvården för vuxna. Analysen har gjorts genom granskning av ett slummässigt antal journaler.
Analysen visar att när en skada eller en vårdskada bidrog till dödsfall dominerade främst vårdrelaterade infektioner, svikt i vitala funktioner, läkemedel och skador som en följd av kirurgiska åtgärder. Risken för dödsfall är större vid dessa skador än vid andra typer av skador. Av de skador som orsakade eller bidrog till dödsfall bedömdes att 39 procent hade kunnat undvikas, vilket innebär mer än 500 onödiga dödsfall.
För skador som krävde snabba livräddande insatser eller som gav bestående men dominerades skador vid kirurgiska ingrepp. Då handlade det om ca 60 procent vårdrelaterade skador. Sedan tidigare är det känt, att vid drygt fyra procent av vårdtillfällena i somatisk vård för vuxna vårdas patienten på en plats dit patienten förflyttats efter den första akuta bedömningen.
Analysen av de allvarligaste skadorna och vårdskadorna visar att förbättringar av patientsäkerheten är angelägen och också inom vilka området som förbättringarna är mest angelägna. Det gäller bland annat ett fortsatt intensivt infektionsförebyggande arbete, att använda skattningsverktyg för att bedöma patienters sjukdomsläge och att varje patient vårdas med adekvat kompetens på rätt vårdnivå.
Tandvårdsskadeförbundet befarar att andelen vårdskador inom tandvården är betydande. Liknande analyser behövs även för andra områden än den akuta slutenvården. Patientsäkerhetsarbetet inom alla vårdområden måste prioriteras.