- Hälsa
- Politik

Angående värdebaserad vård som tillämpas på Karolinska sjukhuset i Stockholm och delvis vid några andra sjukhus i landet säger forsaren Eric T Roberts till Dagens Nyheter:
– Det ger en omvänd Robin Hood-effekt, dvs mindre pengar till vård för fattiga och sjuka – mer till rika och friskare patienter.
Evidensbaserad behandling och vård ska det vara, enligt myndigheter och många vårdgivare. Särskilt används det argumentet när det gäller förgiftning eller allergi av dentala material som amalgam och titan. Det finns inte evidens för att man kan få allmänna symtom av dentala material brukar vårdgivare hävda när patienter söker hjälp.
När det gäller åtminstone kvicksilver och amalgam finns hur många forskningsrapporter som helst som visar symtombilder och som visar att folk blir friska efter fyllningsbyte. När Tandvårdsskadeförbundet ber Socialstyrelsen och SBU att se till att göra en sammanställning av forskningen för att visa vilka saneringsmetoder som är evidensbaserade så säger myndigheterna blankt nej.
Men när det gäller värdebaserad vård införs det utan någon som helst forskning och någon evidens finns överhuvudtaget för att värdebaserad vård ska vara bättre för patienterna. Nu visar flera forskningsrapporter att det är precis tvärt om. Denna vårdform gynnar de som är friskast och de mycket sjuka, multisjuka etc missgynnas.
Var har diskussionerna om evidensbaserad vård tagit vägen? Eller har sjukvårdsförvaltningarna och myndigheterna blivit ordentligt sol-och-vårade?