Tandhälsan påverkar inte bara oss människor utan även våra husdjur. Att vårda tänderna hos djur, som exempelvis hundar och katter, är lika viktigt som hos människor. Likheterna mellan människor och djur då det gäller munvård kan vara fler än man kanske tror.

Precis som hos människor, är det viktigt för våra hundar och katter att ha en bra salivproduktion. Saliven är av stor betydelse och den hjälper till att stöta bort bakterier som ger upphov till plack och tandsten, som i sin tur kan leda till tandlossning. Djur kan dock inte ta hand om sin munhälsa själva. Det är djurägarna som har detta ansvar.

Att borsta tänderna på hundar och katter är det allra bästa man göra för att förebygga tandproblem. Djurens tänder bör borstas en gång varje dag. Det går ofta smidigast att börja borsta tänderna på djuren redan när de är unga. Man kan börja med att borsta några lättåtkomliga tänder för att vänja djuret vid proceduren. Använd aldrig tandkräm som är avsedd för människa på hund eller katt eftersom fluorföreningar och xylitol är giftigt för dem.

Tandsten kan också hållas borta genom att låta djuret tugga på saker. Detta kan dock inte ersätta tandborstningen. Man kan ge hunden eller katten torrfoder. Undvik gärna märgben då dessa kan orsaka skador och frakturer på djurets tänder. Om kraftigare tandsten redan har bildats, räcker det tyvärr inte med varken tandborstning eller tugghjälpmedel. I sådana fall kan det vara nödvändigt att besöka veterinären för att ta bort tandstenen och vanligtvis behöver djuret då sövas.

Algtillskott i form av Ascophyllum nodosum är ett annat sätt att minska förekomsten av tandsten respektive risken för blödande tandkött.

En relativt vanlig tandsjukdom hos katter är TR (Tooth Resorption), tidigare kallad FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesions). Studier visar att 20-75% av alla vuxna katter är drabbade. Hos hundar är sjukdomen än så länge ovanlig. TR är smärtsamt och kan drabba alla raser. Tändernas hårda vävnad bryts ned och katten får svårigheter att äta. Orsaken är ännu okänd, men TR verkar öka med stigande ålder.

Då tandens pulpa blottas uppstår svår smärta hos katten. En del katter lider även av kraftig tandköttsinflammation som gör att tandköttet blöder vid beröring. För närvarande finns ingen bra behandling för katter som tydligt angripits av TR, utan angripna tänder måste dras ut. En katt kan ändå leva ett bra liv utan tänder. Kattens foder måste dock anpassas då den endast kan äta mjuk mat.

Länkar till mer information:
Algen Ascophyllum nodosum (PubMed)
TR hos katt (doktorn.com)
Tandhälsa hos hund (SLU)
Förebyggande tandvård hos hund och katt (SLU – UDS)

 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)