- Hälsa
- Politik

Tandvårdsskadeförbundet är den enda patientföreningen som finns för personer som skadats i tandvården. Ändå får vi inte delta i utredningen som ska se över 2008 års tandvårdsreform. Det skriver socialdepartementet i brevsvar till förbundet. Det är en anmärkningsvärd nonchalans i dag då politikerna talar om patientnära vård och ger myndigheterna i uppdrag utreda hur man bättre tar tillvara patienternas egen kraft. Trots det får en stor patientorganisation som Tandvårdsskadeförbundet inte delta.
Tandvårdsskadeförbundet skrev till ansvarigt departement för att få delta i den utredning som tillsattes i februari i år för utvärdering av 2008 års tandvårdsreform (2014:28). Vi är det enda patientförbundet som bevakar tandvårdsfrågorna och borde per automatik ha blivit inbjudna till utredningen. Många frågor berör oss bland annat patientperspektivet och tandhälsoregistret. Vi har också stor kunskap om hur tandvårdsförsäkringen slår mot människor med låga inkomster.
Förbundet bad i brevet också om ett tilläggsdirektiv till utredningen för utvärdering av tandvårdsförordningens 6 och 7 §§ som ger möjlighet till fyllningsbyte som led i en medicinsk behandling. Även detta krav avfärdades, vilket vi kanske är mindre förvånade över då detta är landstingens bord och inte statens.
Men det hade passat bra att se över även dessa paragrafer samtidigt särskilt som skillnaderna i bedömning är så stora mellan landstingen att det vore bra om just detta bidrag kunde ingå i försäkringskassans ansvar. Dels skulle det ge fördelen av att informationen samordnas och dels skulle det ge upphov till en mer jämlik bedömning över landet.
Flertalet är i dag överens om att vården och tillfrisknandet blir bättre om vården är mer patientcentrerad. Tandvården utgör inget undantag. Det finns all anledning att ta del av åtminstone Tandvårdsskadeförbundets erfarenhet och åsikter om den allmänna tandvårdsförsäkringen. Eller är det bara tandläkare som ska utreda sig själva?