- Forskning
- Hälsa

När blodådrorna förkalkas kan det leda till allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke Genom att äta lingon och andra bär, fisk och valnötter kan riskerna för inflammerade blodkärl minska visar ny intressant forskning. Kanske inte direkt nytt, men intressant ändå.
Det man i folkmun kallar åderförkalkning ökar risken för blodproppar. Kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke kan bli följden, det vill säga vanliga sjukdomar när man blir äldre. Nu har forskare funnit att om man äter mycket bär och särskilt lingon och får i sig tillräckligt med omega-3-fettsyror så minskar riskerna.
Det här påminner mycket om det Olle Haglund propagerade för. Han förordade fisk för att få i sig omega-3-fettsyror och lingon- och rödbetsjuice för att öka halten kväveoxider i blodet. Allt detta skulle minska inflammationerna i kärlväggarna. Han till och med mätte blodkärlens elasticitet och översatte det till olika åldrar. En del sänkte ålder med flera tiotals år med hjälp av konceptet.
Man kan säga att den nya forskningen bekräftar vikten av omega-3-fettsyror samt lingon och rödbetsljuice. Det intressanta nu är att forskarna har hittat varför den inflammatoriska processen i blodkärlen kan stoppa upp och att man därmed minskar åldrandet och risken för hjärtkärlsjukdomar.
Omega-3-fettsyror bildar så kallade resolviner som binder och akiverar en viss reseptor som i sin tur minskar inflammationerna och läker blodkärlens innnerväggar. Man kan säga att åderförkalkning handlar om näringsbrister.
Annan forskning har undersökt en kost med lingon, bönor och bönfibrer på möss. Då minskade också inflammationerna i blodkärlens väggar. Dessutom visade det sig att även tarmfloran förbättrades. Höga halter av polyfenoler, som finns i färgade bär, frukter och grönsaker, var det som påverkade den inflammatoriska processen. Läs mer via länkarna neda.
Till artikel om omega 3 fettsyror
Till artikel om lingon och bär