Frätskador på tänderna ökar och det är främst unga som drabbas. Dessa tandskador uppstår bland annat när man dricker sura drycker. Tandemaljen bryts då ner eller fräts av syraangreppen.

Drycker som juice, läsk och energidrycker bidrar till erosionsskador på tänderna. Även syrarik föda, magsaft samt brist på saliv ger negativ påverkan. Då man äter eller dricker syrarika livsmedel blir tandemaljen mjukare under en kort tid. Tanderosion är en kemisk nötning av tänderna.

Saliven är viktig då den sakta tar bort syrligheten i munnen och återställer den naturliga balansen. Om munnen ofta utsätts för syraattacker hinner den däremot inte reparera sig själv. Små bitar av emaljen kan då borstas bort och efterhand förlorar man tandytan. Personer som lider av muntorrhet löper därför ökad risk för erosionsskador.

Bulimi skapar problem även för tänderna. Det är ett sjukdomstillstånd där höga nivåer av syra förekommer i uppkastningar, vilket orsakar skada på tandemaljen. Även gastroesofagal refluxsjukdom kan leda till tanderosion. De syror som produceras i magen letar sig då upp till munnen. En hög alkoholkonsumtion är ytterligare en faktor som kan leda till att tandemaljen bryts ner av syraangrepp.

Dessvärre upptäcks tanderosion som regel i senare skeden. Erosionsskador kan inledningsvis vara svåra att upptäcka och patienten behöver inte få några symptom. I det första stadiet av en frätskada brukar tanden behålla den färg som den hade från början. När emaljen på tanden försvinner börjar tandbenet att synas. Tanden blir då mörkare och gulnar. Tandens naturliga form kan också ändras.

Erosionsskador läker inte av sig själva och de är svåra att åtgärda. Porslinskronor och skalfasader behövs ofta för att reparera de grövre skadorna och kan oftast inte göras före vuxen ålder. Behandlingen är också dyr och tidskrävande.

Samarbetet mellan tandvård och sjukvård behöver bli bättre. Om en patient har magproblem eller till exempel ätstörningar, kan lätt sura uppstötningar respektive kräkningar uppstå, vilka ökar risken för erosion. Det är då värdefullt med en bra dialog mellan tandläkare och läkare för att patienten skall få bästa möjliga hjälp.

Frätskador på tänderna ökar (tf.nu)

Energidrycker ökar risken för frätskador (tf.nu)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)