Många anledningar finns till att man saknar en eller flera tänder. Det kan vara olyckor, avsaknad av tandanlag, tandlossning, infektioner i tandrötterna eller andra faktorer. Många frågar vad man kan ersätta dem med. Många tandläkare föreslår i dag implantat om en eller flera tänder saknas, men andra möjligheter finns också som broar, avtagbara proteser eller bara låta det vara en glugg.

För den som är känslig för olika material är det klokt att använda material utan metaller. Ibland kan kronor och broar ha ett metallskelett av guld, koboltkrom eller titan och ovanpå på det bränns ett lager keramik på. Bättre är då att ha helkeramiska material utan metaller. 

Tänk också på att pröva materialet en tid i munnen för att se om det känns OK. En del kan vara känsliga för främmande material även i form av plaster av olika slag. Bättre då att kolla i förväg innan protesen tillverkas. 

Saknar man endast en tand kan tandläkaren etsa fast en krona på tanden bredvid. Då görs kronan med en vinge som tandläkaren limmar fast på baksidan av en av tänderna bredvid. Tandläkaren kan också göra en krona som fästs på tänderna bredvid. Problemet är att då måste dessa tänder slipas ner för att bron ska kunna fästas på dem och det är inte så bra om tänderna är intakta. Är de redan lagade kanske det inte gör så mycket. 

Saknar man två eller flera tänder kan broar också göras, viktigt är dock att tänderna som bron fästs på är av bra kvalitet. Att sätta implantat är också möjligt, men relativt dyrt. Ovanpå implantatet eller implantaten sätts krona eller bro. Det man ska tänka på om man har broar är att det kan samlas matrester mellan tandköttet och bron och därför måste man göra rent ordentligt. Implantaten bör inte göras i metall utan i keramen zirkonia. 

Ytterligare ett alternativ är att ha avtagbara proteser som fästs med klamrar på intilliggande tänder. För den som är känslig är det viktigt att inga metaller används i klamrar eller i skelettet. I vissa fall kan flera tänder finnas i protesen och då kan de fästas runt flera tänder. Avtagbara proteser är billigare än implantat, men kostar ändå rätt mycket. 

För den som helt saknar tänder kan man ha avtagbara proteser både i överkäken och underkäken. Ofta görs proteserna på ett metallskelett, vilket inte är bra för dem som är känsliga. Flera olika alternativa metallfria material finns i form av nylon, PVC-plast och akrylplaster. 

Flera implantat kan sättas i överkäken respektive underkäken och då sätter man vanligen en bro för att ersätta alla tänderna i respektive käkhalva. Alla tål inte implantat i metallen titan och därför förordar Tf implantat i det keramiska materialet zirkonia. Viktigt är att i förväg försöka kontrollera om man tål materialet. Även materialet i bron kan behöva testas innan det sätts dit.

På implantaten kan man också sätta avtagbara proteser som man klickar på. Det underlättar rengöring och minskar risken för bakterieproblem. 

I framtiden kommer fler bra och biokompatibla material att tillkomma och att inte ha sina egna tänder behöver inte vara något problem. Viktigt är att man själv ställer krav på att kronor, broar och proteser verkligen passar. De ska inte göra att bettet blir snett eller annorlunda mot förut och de avtagbara proteserna ska sitta perfekt. Man kan behöva återkomma många gånger till tandläkaren för att korrigera protesen. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)