- Dentala material

Zirkonia är en keram som består av zirkoniumdioxid och ytterbiumtrioxid. Om man tillsätter mer ytterbiumtrioxid förbättras färgegenskaperna, men samtidigt försämras hållfastheten. Det är så klart ett dilemma. Keramen zirkonia är också hård och svår att bearbeta för tandläkaren. Tandhälsoförbundet anser ändå att den är bättre än implantat av titan.
Många saker inom tandvården är svåra att förstå. Tandhälsoförbundet (Tf) rekommenderar zirkonia i implantat och ofta även i kronor och broar samtidigt som vi propagerar för metallfria material.
Faktum är att zirkonia består av zirkoniumdioxid och zirkonium är en metall. Men när metallen upphettas till många hundra grader så bildas ett keramiskt material, ungefär som glas. Andra keramiska material innehåller oftast aluminiumoxider eller litiumoxider och båda är metaller. Men efter kraftig upphettning förlorar metallerna en del av sina egenskaper.
Från ett keramiskt material frigörs inga metalljoner på grund av att egenskaperna förändrats efter upphettningen. Tf anser därför att keramiska material är bra och ger låg risk för biverkningar, En del kan ändå bli sjuka av dessa material.
Titanimplantat däremot avger alltid titanjoner och nanopartiklar av titan till omgivningen. En del kan vara känsliga för titan och reagerar då genom att implantatet inte växer fast eller att infektioner runt tandimplantatet uppstår. Allvarligaste biverkningar får man om flera olika metaller finns i samma munhåla.
Den som har guldkronor eller amalgam ska absolut inte sätta in titanimplantat då strömmar uppstår mellan metallerna. Endast en metall ska finnas i munhålan och helst ingen alls. Många får problem om de har flera metaller i tänder eller käkben.
Det är inte alltid själva keramen som ger upphov till besvär. Keramen limmas på tanden med ett cement och det är inte ovanligt att känsliga individer reagerar mot cementet. Detta kan innehålla både metakrylater och metaller i form av titandioxid eller andra färgämnen.
Tf rekommenderar att känsliga personer ska testa cementet innan en krona eller bro sätts på. Det gör man lämpllgen genom att tandläkaren limmar på en bit cement på en tand och så får den sitta någon vecka.
Diskutera med tandläkaren för- och nackdelar med olika material innan tandläkaren sätter in det. Ring också gärna Tandhälsoförbundet eller titta på hemsidan www.tf.nu.