Många ringer Tandhälsoförbundet för att fråga vad dentala material innehåller och vill ha tips på vilka material de tål. Tyvärr finns än så länge inget material som alla kan ha. Därför föreslås att man har materialet i munnen en period för att känna efter om det ger biverkningar eller inte. Ofta hänvisar vi till hemsidan Dentala material i Norden för information om innehållet. 

Marknaden för dentala material svämmas över av produkter och nya kommer hela tiden. Det är omöjligt för en liten ideell organisation att ha koll på allt. Ändå rekommenderar Tf vissa material. 

De material som rekommenderas är sådana som våra medlemmar rapporterat att de mår bra av och som tandläkare som står förbundet nära använder med gott resultat. Nya material har vi sällan bra kunskaper om. (Broschyren kan beställas från Tf).

Vad olika material innehåller kan man be tandläkaren berätta, men ofta saknar hen sådana kunskaper och då kan man gå till hemsidan Dentala material i Norden.och försöka hitta datainformationsblad om just det material man är intresserad av. 

Många är känsliga för metaller och därför ska man alltid välja metallfria material. Dessutom kan korrosion uppstå med galvaniska strömmar om man har mer än en metall i munhålan. I tandvården finns metallfritt till allt. Kronorna bör alltså vara helkeramiska liksom implantaten. 

I övrigt är det bra med så få kemikalier som möjligt. Det är bra att undvika metakrylater, färgämnen och bisfenol A i kompositer. Bra är att pröva sig fram genom att be tandläkaren om en liten provbit som man kan ha i munnen under någon vecka. Blir det inga negativa resultat kan man förmodligen utan risk använda materialet. 

Bondingmaterial används för att täppa till dentinkanalerna och "täta" mot pulpan så att bakterier etc inte ska kunna komma in. Bondingmaterialen är relativt tunna, men en del tål dem inte. Detsamma gäller cement som man limmar fast kronor med. Om man är väldigt känslig behövs provkroppar även av dessa material. 

Ett hyfsat bra material är Admira Fusion Xtra som varken innehåller metakrylater eller färgämnet titandioxid. Många känsliga in tivider tål detta material, men inte alla. Till implantat ska alltid zirkonia gjutet i ett stycke användas. Färg ska inte brännas på i efterhand. Kontrollera alltid innehållsförteckningen och väljs material med så få ämnen som möjligt. 

Särskilt besvärligt är att hitta bra material till proteser. Beställ Tf:s informationsbroschyr för att få mer kunskap. 

Till informationssida Dentala material i Norden

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)