Många har beskrivit besvär med amalgam, andra metaller samt rotfyllningar som gjort dem allvarligt sjuka. Lennart Gottnersson konstaterar att om han hade fått en skicklig tandläkare från början hade han sluppit 35 års lidande. Förskräckande är att tandläkaren som räddat hans liv nu hotas av indragen legitimation. 

Lennart Gottnersson är en man i 70-årsåldern som genomgått mycket lidande på grund av kombinationer av olika metaller, som amalgam och guld. Han har också blivit mycket dåligt bemött av tandläkare och särskilt av specialisttandläkare som skulle utreda honom, men inte hade tillräckliga kunskaper för att förstå orsaken till besvären.  

Först blev han sjuk av alla metaller som satts in i hans tänder och käkar. Under flera års tid kunde han inte arbeta och till och med under åren då metallerna togs bort blev han efter varje tandläkarbesök så sjuk att han var tvungen att vara hemma från jobbet. 

Han hade flera rotfyllningar och senare förstod han att de orsakade infektioner i käkbenet som gjorde att han bara temporärt tillfrisknade efter sin amalgam- och guldsanering. En kort tid efter saneringen kände han sig pigg, men sedan startade problem med bihålorna och besvären var så allvarliga att han flera gånger i veckan fick uppsöka sjukhus, fick mängder av antibiotika och senare även flera operationer. 

Till slut kom han till en tandläkare i Falun som kunde se kvarvarnade rotrester i käkbenet, som ingen annan tandläkare eller läkare sett och hon såg också infektioner inuti käkbenet. Efter sex operationer hos henne tillfrisknade han och har nu inga besvär alls av bihålorna och han har därmed fått livet tillbaka och kan numera leva som vanligt. 

Döm om hans förvåning när tandläkaren, som hjälpt honom att bli av med infektioner i käkarna och därmed bihålebesvären, nu hotas av att bli av med sin legitimation. Anmäld av IVO (Inspektionen för vård och omsorg) som skriver att hon är en säkerhetsrisk för patienterna. Snarare menar Lennart Gottnersson att hon är den mest kompetenta tandläkare han varit hos, Hon har tagit prover, gjort analyser och kunnat se saker på röntgenbilderna som ingen annan tandläkare sett. 

Läs Lennarts egen historia via pdf-filen nedan

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)