Rotfyllda tänder är fulla av bakterier och andra mikroorganismer. Borrelios, HPV-virus och mycket mer har man via DNA-teknik upptäckt. Även efter borttagning av de rotfyllda tänderna eller infekterade tänder kan sjukdomsframkallande mikroorganismer finnas kvar i käkbenet. Kroppens immunförsvar reagerar och sjukdomskänsla kan uppstå.

Under fliken "Min historia" finns flera som beskrivit problem med rotfyllda tänder och käkinfektioner. Många har varit sjuka under tiotals eller flera tiotals år innan de hittat en tandläkare som förstått att de lider av infektioner inuti käkbenet. 

Många känner obehag från tand eller käke, men inte alla. Andra symtom kan vara bhålebesvär, ögonproblem, kraftiga käksmärtor (trigeminusneuralgi), och allmän värk i kroppen inklusive extrem trötthet. 

Tandläkare som analyserar bakterier i käkbenet eller i rotfyllda tänder hittar mängder av bakterier och det kan vara allt från borrelios till HPV-virus. Tandläkare som opererar käkbenet för att ta bort sådana infektioner måste skrapa bort all infekterad vävnad för att besvären ska försvinna. Tar tandläkaren inte bort allt så återkommer besvären inom något år eller tidigare. 

Ozongas är ett bra tillägg till tandläkaren operationer då ozon tränger in i hålrum där bakterier, virus med mera kan gömma sig och effektivt tar död på dem. Att i såret lägga ett membran av PRF, det vill säga en fraktion av patientens eget blod där man separerat vita blodkroppar och fibrinogen, hjälper också kroppens immunförsvar att aktivt motarbeta infektioner. 

Få svenska tandläkare har kunskap om hur man behandlar infektioner inuti käkbenet och andra vågar inte göra dessa operationer av rädsla att förlora legitimationen. En av de bästa på området har tillsynsmyndigheten IVO nu föreslagit att man ska återkalla legitimationen för.

IVO har i detta fall inte dragit sig för att ljuga om operationer som inte gjorts, om att korrespondens med patienter saknas i journalerna och att analysresultat med mera saknas. Trots tandläkarens påpekande om felaktigheter har IVO inte gjort några som helst rättelser.

IVO:s agernade skrämmer tandläkare som hjälper patienter att bli friska. Tf tror att det inom en snar framtid inte kommer att finnas svenska tandläkare som kan behandla patienter med svåra besvär av infektioner i käkbenet. Flera patienter har redan nu sökt sig utomlands till Tyskland och USA för att få hjälp. Se exempelvis hemsidan vi länkat till nedan. . 
 

Till tandläkarpraktik i USA som opererar infekterade käkben
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)