- Forskning
- Hälsa

Finska forskare finner att vetenskapliga studier inom odontologin ofta innehåller felaktiga slutsatser och falska resultat till följd av brister i statistiken. Tandvårdsskadeförbundet har kritiserat många vetenskapligt bedrägliga forskningsrapporter inom amalgamområdet utan att få gehör. SBU som själva anser sig vara objektiva och kritiskt granskande borde undersöka riskerna med dentala material inklusive amalgam. Hittills har de vägrat ta sig an uppgifter. Är det alltför kontroversiellt?
Finska forskare undersökte 200 artiklar och delade in dem i två kategorier. En grupp innehöll acceptabla vetenskapliga rapporter som fick ha högst ett fel i den statistiska analysen och resten ansågs som oacceptabla. Inte mer än 9 procent hamnade i högen som var acceptabla. Det är en mycket låg siffra. Forskarna tittade bara på den statistiska behandlingen, vilket innebar att de kontrollerade hur urvalet gjorts och hur bedömningen av det statistiska resultatet hanterats och inte alls på upplägget i övrigt.
Tandvårdsskadeförbundet har sett många mycket dåligt designade vetenskapliga rapporter som använts som bevis för att amalgam är oskadligt. Det är skamligt av vetenskapssamhället, men det är också oetiskt och inhumant mot alla dem som skadats av amalgam och kvicksilver. Att 10-15 gram amalgam i folks tänder skulle vara helt ofarligt är otroligt att tänka sig. Självklart påverkas kroppen av den giftiga tungmetallen. Snarare är det ett under att inte fler blir sjuka.
Flera undersökningar visar att odontologiska behandlingar saknar evidens och främst går på beprövad erfarenhet. I det perspektivet borde de metoder läkare och tandläkare använt med fyllningsbyte inklusive vitamin och mineralterapi också erkännas. De har förbättrat hälsan hos många mycket svårt sjuka personer och den beprövade erfarenheten är stor.
*
Om SBU* eller något annat fristående organ vågar undersöka tillfrisknande efter amalgamsanering skulle metoden med sannolikt visa hög evidens. Underlag för en sådan studie finns i alla dem som bytt fyllningar enligt tandvårdsförordningens 7 §.
Till redovisning av forskningsrapporten i Tandläkartidningen
Till finska forskarnas orginalartikel
Till debattartikel om att tandläkarstudenter behöver lära kritiskt tänkande