- Dentala material
- Forskning
- Hälsa

Socialstyrelsen fördelar statsbidrag till kompetenscentra på tandvårdens område. Syftet med det statliga stödet är att samla kunskap om sällsynta medicinska och odontologiska tillstånd respektive dentala material på ett sätt som leder till kvalitetshöjningar i tandvården. Inte vid något center har biverkningar av dentala material studerats och trots att just dentala material finns med som ett av syftena med medlen har Socialstyrelsen struntat i att följa upp detta syfte.
Socialstyrelsen har under en följd av år fördelat statsbidrag till tre kompetenscentrum på tandvårdsområdet. Statsbidraget har de senaste åren uppgått till 8 miljoner kronor per år och fördelats till följande kompetenscentrum:
? Mun-H-Center, Göteborg
? Kompetenscentrum för sällsynta odontologiska tillstånd, Jönköping
? Odontologiskt kunskapscentrum i norr, Umeå.
Inget av dessa centra haft något projekt om dentala material och risk för biverkningar, trots att det uttryckligen står i Socialstyrelsens direktiv att ett av tre syften är just dentala material. Man skulle kunna tänka sig att Socialstyrelsen i sin uppföljning av de tre centra som fått bidrag skulle kritisera just det faktum att forskning om biverkningar av dentala material fattas. Det har inte Socialstyrelsen gjort.
Av kriterierna för utvärderingen framgår att Socialstyrelsen inte alls tagit med dentala material utan fokuserar på de andra två syftena. Är det ett medvetet drag från Socialstyrelsen och ytterligare ett sätt att marginalisera och osynnliggöra dessa frågor. Mellan 70 000 och 300 000 personer har besvär av dentala material och en del blir mycket sjuka av dem.
- Varför finns inte ett enda projekt med bland alla forskningsprojekt dessa tre kompetenscentra sysslar med?
- Och varför kritiserar inte Socialstyrelsen dem för att ha för lite aktivitet på detta område?
- Vad säger regeringen? Borde inte detta bli föremål för politisk kritik?