- Hälsa
- Politik

Vårdgivare begränsas av lagstiftningen vilken vård de kan ge.Tandvårdsskadeförbundets medlemmar erfar ofta att den skolmedicinska vården inte räcker till och många blir förklarade som psykiskt sjuka, trots forskning som visar att tillfrisknande kan ske efter borttagning av skadliga tandfyllningar. Den komplementära vården har hjälpt många att bli friska. Nu ges ett tilläggsdirektiv till en utredning, vilket i värsta fall leder till mer begränsade möjligheter till vettig vård för tandvårdsskadade.
Kjell Asplund är sedan april 2017 regeringens särskilda utredare i den så kallade KAM-utredningen vars syfte är att öka patientinflytandet och patientsäkerheten i vård som ges utanför den skolmedicinska vården. Hur det går med det ökade patientiinflytande kommer framtiden att utvisa. Det finns anledning tro att förslagen kommer att försvåra för andra behandlingsmetoder än den skolmedicinska.
Vissa sjukdomar får inte behandlas utanför den ordinarie vården (läs skolmedicinska vården), vilket bland annat gäller cancer, diabetes, epilepsi och eventuellt kommer även psykisk sjukdom att läggas till. Det handlar om Kvacksalverilagen.
Regeringen har nu beslutat att utöka Kjell Asplunds uppdrag till att omfatta en översyn av hela kvacksalverilagen, dvs att införa fler diagnoser i lagen som inte får behandlas av andra än skolmedicinskt utbildad personal.
Den gamla kvacksalverilagen kan säkert behöva göras om, men det finns risk för att utredningen ytterligare stärka skolmedicinens grepp om patienterna. Det vore olyckligt för tandvårdsskadade eftersom de sällan blir hjälpta i den ordinarie vården. Främst beror det på okunskap om t ex metallers och rotfyllningars risker, men det finns också en svårförståelig tröghet i denna fråga som gör att patienterna inte får adekvat hjälp.
Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande den 31 mars 2019 men exakt vilket förslag den ska lägga för att lösa frågan vet inte Kjell Asplund ännu. Det finns alltså möjlighet att påverka.
Till artikel i Dagens Medicin
Till utredningens direktiv från 2017
Till tilläggsdirektiven