Omkring fem procent av befolkningen tillverkar för lite sköldkörtelhormon, vilket påverkar ämnesomsättningen. För lite sådana hormoner gör att kroppen går på sparlåga vilket leder till trötthet, viktökning, låg morgontemperatur, kalla fötter och händer. Kvicksilver lagras i sköldkörteln visar ny forskning. 

Underfunktion av sköldkörteln (hypotyreos) innebär att den tillverkar för lite sköldkörtelhormoner och främst diskuteras T4 (tyroxin) och T3 (trijodtyronin), men även andra hormoner kommer från sköldkörteln.

Ofta är orsaken inflammation i körteln och därmed sämre funktion, men det kan också handla om en autoimmun sjukdom.Ny forskning tyder på att kvicksilver ackumuleras i sköldkörteln och ökar med åldern. Kan folks amalgamfyllningar orsaka hypotyreos?

Många amalgamskadade lider av skölkörtelproblem och hos vissa individer har höga kvicksilverhalter uppmätts. En del anser att deras sköldkörtelproblem berott på amalgam och att besvären avtagit eller helt försvunnit efter amalgamsanering. 

Ny forskning ger dem delvis rätt då den kunnat visa att kvicksilver lagras upp i sköldkörteln under livstiden med högre halter ju äldre man blir.

Forskarna säger ingenting om kroppens förmåga att avgifta kvicksilver, men det finns anledning tro att försämrad genetisk avgiftning ökar andelen kvicksilver i olika organ inklusive sköldkörteln. 

Så många som 38 procent av befolkningen mellan 60 och 104 år har kvicksilver i sköldkörteln. Bland dem som är 30 tll 59 år är siffran bara nio procent och hos dem mellan ett och 29 år är det endast fyra procent som har kvicksilver i sköldkörteln.

Bland dem med höga kvicksilverhalter fann forskarna också förhöjda halter av andra tungmetaller, vilket tyder på genetiskt dålig avgiftning även om detta inte framgår direkt av forskningsrapporten.

Till artikel i Kurera om symtom relaterade till underfunktion i sköldkörteln
Till artikel i Kurera om kosttillskott som kan hjälpa vid underfunktion i sköldkörteln
Till forskningsartikel om kvicksilver i sköldkörteln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)