- Hälsa

Gränsvärdena för tungmetaller i livsmedel har sänkts och därför har livsmedelsverket tillsammans med några kommuner undersökt halterna bly, kadmium och oorganisk arsenik i välling, gröt och ris. Halter har ökat men de flesta ligger under gränsvärdet. En viktig anledning till de höga halterna är innehåll i jordskorpan naturligt eller på grund av föroreningar.
Arsenik finns naturligt i berggrunden och tas upp av riset via jorden eller bevattningsvattnet. Halterna av arsenik varierar naturligt mellan olika platser och kan också variera från en åker till en annan. De produkter som hade högst halter var ekologiskt odlade och arsenikhalten har således ingen koppling till sättet att odla.
Då så gott som allt ris innehåller arsenik råder Livsmedelsverket föräldrar att inte ge barn under sex år riskakor eller risdrycker. Att som vuxen äta ris och risprodukter några gånger i veckan anser de inte har någon betydelse. För den som har dålig avgiftning kan dock tungmetaller i födan ha betydelse, men det berättar inte Livsmedelsverket.
Enligt Livsmedelsverket kan man koka riset i stort överskott av vatten och sedan hälla bort vattnet då försvinner hälften av arsenikinnehållet. Fullkornsris är sämre än skalat ris då mycket av tungmetallerna sitter i skalet. Där finns också en del naturliga gifter som fytinsyra.
Genom att lägga riset eller andra liknande produkter i vatten under ett dygn och sedan hälla av vattnet minskar giftmängden. Arsenik kan aldrig brytas ned då det är ett grundämne men det gör däremot t ex fytinsyra och andra gifter som ska se till att riset eller andra frön inte ska börja gro på en gång.
Naturen reglerar detta genom att aktivera enzymer i samband med att jorden blir blöt av regn. Då bryts gifterna ned och fröet är redo att börja gro. Det sker alltså en fördröjning till dess marken är tillräckligt fuktig och risken för torka minimerats.